Vi är inne på de sista dagarna på 2013. En del har redan varit igång och planerat sin kalender för 2014 utifrån vilka lopp man vill deltaga i. Oavsett om man har varit så förutseende, för att man vill det eller för att vissa lopp kräver det, eller om man inte alls anmält sig till något lopp för 2014 eller kanske inte vill springa något lopp, så kan det vara bra att fundera lite på vilka mål man har med sin träning för 2014. Och ett mål behöver ju absolut inte vara ett visst tidsmål på ett visst lopp eller en viss distans, det kan ju lika gärna handla om att träna något i snitt 2 dagar i veckan, träna för att må bra, träna för att gå ner eller upp i vikt eller det du själv kommer på passar dig bäst.

Jag tycker det är jätteviktigt att en målsättning är rimlig. För om du klarar en rimlig målsättning har du förhoppningsvis fått kämpa lite, även om du mest har fått kämpa för att behålla samma form som du haft tidigare eller om du fått tänja på dina gränser något. Hur som helst skapar det en positiv känsla som lyfter dig genom att du uppnått ett mål. Och denna positiva känsla är viktig och vad du än har uppnått så ska ingen få ta din positiva känsla ifrån dig. Den lyfter dig och gör att du märker att du också kan, inta bara alla andra du kanske läser om. Var stolt över dina uppnådda mål. Om du däremot sätter upp orimliga mål som är mål du kanske gärna vill uppnå, men som kanske egentligen är orimliga, så är risken stor att det ger dig negativa tankar och det egentligen bara av den anledningen att du satte upp orimliga mål och det är det inte värt.

Sen har vi det här med delmål, vilket absolut kan vara en bra grej. Jag har börjat sätta upp delmål eller snarare tre olika mål när jag ska springa ett lopp. Då tänker jag att det tuffa målet ska vara riktigt tufft, det andra målet ska vara tufft men fullt rimligt att uppnå och det tredje målet sätter jag så att händer det inget negativt och oförutsett så borde jag klara målet. På detta sätt har jag skapat mig två mer eller mindre tuffa mål, men också ett fullt rimligt mål och detta gör att oavsett vilket mål jag klarar, så länge jag klarar något av dem, så kan jag känna mig nöjd och det ger mig positiva tankar. Jag fokuserar alltså inte på vad jag inte klarat av för mål utan fokuserar på de mål jag faktiskt klarat av, allt för jag vet att den positiva känslan ger mig så mycket mer än den negativa känslan.

Så om du nu de sista dagarna på året eller när som helst egentligen, är på väg att sätta upp framtida målsättningar, se till att i alla fall en del av målsättningarna är av den karaktären att du borde klara av dem om inget oförutsett händer. Så var inte för tuff mot dig själv, ge dig själv en chans att få positiv feedback från dig själv när du klarar ett eller flera delmål framöver.

boston marathon snabbafötter

Jag var inte nöjd med resultatet i årets Boston Marathon (ovan), men med tanke på känslan under loppet så känner jag mig nöjd!

Detta är ett blogginlägg i samarbete med Intersport.

INTERSPORTBLOGGARE_LOGO 

Intersportlogga

Share Button