Det råder en viss konkurrens mellan backarna i Åre. Och då menar jag inte bara vilka skidbackar man ska åka i, även om det också brukar vara ett solklart diskussionsämne i liften. Nä, som löpare måste man ju tänka lite på löpträningen även om man är på lite resande fot och är man i Åre kan man ju passa på att testa på att springa i lite backar.

Men även om alla backar är bra backar så brukar jag oftast välja backar som tar max 60 sekunder att springa uppför om jag springer backarna i intervallform. Så mitt i Vinterstudion stack vi ut och efter en bit bort på uppvärmingsrakan så bara var den där, backen vi inte har tänkt på tidigare men som ändå passade riktigt bra för dagens snabba lilla effektiva pass. Det var en förhållandevis kort backe som för mig kanske tog runt 30 sekunder att springa uppför. Men den var hyfsat brant men också med en jämn och bra lutning. Naturligtvis var det lite lagom med snö på den också som gjorde att det blev lite slirigt så det gäller att vara beredd på att spänna till delar i kroppen som inte brukar behöva stå givakt och redo att jobba när man springer backintervaller. Jag fokuserade inte på fart idag utan ville framförallt få till ett bra steg i backen där jag landar med foten på ett bra sätt under kroppen som gör att jag direkt har kontroll och kan vara aktiv in i nästa steg.

Eftersom jag ser fram emot ett nytt Boston Marathon i april så kommer backträning bli en del av min vardag i vinter har jag tänkt.

åre lucia 314 snabbafotter

Share Button