Känner ni igen rubriken? Har ni hört talas om det, ”det perfekta löpsteget”? Vet ni någon som har det?

Det har pratats om det en del under en tid nu och visst börjar vi väl tröttna? För vi inser väl att vi är olika, att vi har olika kroppsbyggnad, muskulatur, gener, idrottslig bakgrund och så vidare och så vidare. Och om vi inser detta, varför ska vi då sträva efter att springa med precis likadana löpsteg?

Jag är framförallt rädd för två saker i jakten på det så kallade perfekta löpsteget:

  • I jakten på ”det perfekta löpsteget” är det lätt till att vi hamnar i träsket bland en massa övningar och om du snöar in dig för mycket på detta är det lätt till att du tappar glädjen i att faktiskt springa.
  • Om du hamnar i träsket av en massa övningar så innebär det kanske att detta tar för stor del av din träning så att du glömmer eller inte hinner springa, som troligtvis var det du ville göra från första början.

Alltså, jag skulle säga att det inte finns något perfekt löpsteg som är generellt för alla. Däremot finns det övningar som kan göra ditt löpsteg lite effektivare. Men lägg inte så stor vikt vid att ändra ditt löpsteg i så snabb takt att du tappar glädjen i din löpning. Att hitta ett optimalt löpsteg för dig är bara en liten liten del i din potential att bli en bättre/snabbare löpare. Att faktiskt springa är mycket mer värdefullt.

Så även om du kämpar med olika övningar som kan förbättra ditt löpsteg, glöm inte att springa och att hålla kvar vid glädjen i löpningen. Och känn ingen press om du inte springer på samma sätt, i samma stil, som någon annan. Var rädd om din löpstil och vill du förändra den, gör det långsamt i små steg.

2013-05-22 22.48.53

Glöm inte glädjen i löpningen, oavsett vilken löpstil du har!

Detta är ett blogginlägg i samarbete med Intersport.

INTERSPORTBLOGGARE_LOGO 

Intersportlogga

Share Button