För ett tag sedan frågade Anna, som bloggar på Trend o träning, mig om jag som löpcoach kunde hjälpa henne vid några tillfällen med mindre löpargrupper. Det lät naturligtvis kul och jag nappade. Men jag började också fundera lite på var vårt intresse inom löpningen ligger idag och hur vi har kommit dit. Detta, tillsammans med upplägget i våra löparträffar, kommer detta blogginlägg handla om.

anna_trendotraning

Det är många som har upptäckt löpningen som motionsform de senaste åren. En del har kanske tränat andra idrotter tidigare och en del har kanske inte rört på sig så mycket sedan skolåldern. Oavsett vilket så ser vi nu i samband med det ökade intresset för löpning att många är nyfikna och intresserade av löpning på ett annat sätt än man kanske var förr.

Allteftersom löpning har blivit mer populärt har också variationen av träningsformer inom löpningen ökat. Förr var det många som gick utanför dörren och ”sprang sin runda” men för ett antal år sedan blev det också mer känt att alla löpare kunde tillgodogöra sig intervallträning som träningsform. Nu har detta utvecklats ytterligare och nyfikenheten har ökat ännu mer. Nu delar vi kanske in vår löpträning i långpass, distanspass, backpass, intervaller med mera. Och i samband med att det kommer olika teorier och idéer om hur man ”ska” springa, så har också termer som löpteknik och löpskolning blivit populära. Detta kan man också läsa mycket om i olika konditions-och hälsotidningar, men vad är det och hur gör man?

Ja, det behöver inte vara så svårt, men det kan kanske vara svårt att ta till sig från en tidning eller om man har testat det i en större löpargrupp där det inte finns möjlighet för en ledare att varken se alla deltagare eller kunna ge individuell feedback. Det är också den information vi fått från tidigare deltagare på löparträffar, att även löpare som ibland springer med större löpargrupper, har satt ett stort värde på den individuella feedback de kunde få i våra mindre löpargrupper där de också har möjlighet att ställa sina individuella frågor. Vi är ju olika med olika bakgrund och då är det ju bra med individuell feedback och för att kunna hantera det måste vi också erbjuda mindre löpargrupper.

Sedan tycker jag inte löpteknik och löpskolning är någon ”rocket science” som gör att man behöver gå någon längre kurs på flera tillfällen. Det är snarare så att vid ett tillfälle får man de instruktioner som krävs för att man sedan kan göra detta själv i sin egna träning.

Därför har vi tagit fram två olika typer av träningspass som erbjuds i mindre grupper (max 8 pers per grupp). Varje typ av träningspass erbjuds vid 3 olika tillfällen med datum och klockslag enligt nedan.

 

Kom igång med din löpning. Detta pass är för dig som är ganska ny inom löpningen och vill få tips inom löpteknik och löpskolning samt förslag på träningspass som kan vara bra när man vill komma igång.

Såhär tänker vi oss upplägget:

 • Uppvärmning, både för uppvärmningens skull, men också för att vi ska få möjlighet att titta på löpstilarna för att kunna ge individuell feedback, både då och senare under passet.
 • Vi går igenom detaljer inom löpteknik.
 • Vi lär oss löpskolningsövningar och varför vi gör dem, inklusive individuell feedback på de olika övningarna.
 • Vi går igenom bra styrkeövningar som är bra för löpare och kör ett litet cirkelpass med dessa styrkeövningar om tiden medger det.
 • Vi springer till en backe och ger både tekniska och taktiska tips och som vanligt, med individuell feedback.
 • Som avslutning kommer vi prata om och ge förslag på olika typer av träningspass och hur man kan tänka när man lägger upp sitt eget träningsprogram.
 • Tid för frågor.

Tider för Kom igång med din löpning:

▪   Tisdag 8/10 kl. 07.00.

▪   Onsdag 9/10 kl. 18.15.

▪   Måndag 14/10 kl. 07.00.

 

Bli en snabbare löpare. Detta pass är för dig som redan springer en del och vill utvecklas till att bli en snabbare löpare. Vi kommer gå igenom löpteknik och löpskolning, men vi fokuserar också på träningspass i teori och praktik som kan göra dig till en snabbare löpare.

Såhär tänker vi oss upplägget:

 • Uppvärmning, både för uppvärmningens skull, men också för att vi ska få möjlighet att titta på löpstilarna för att kunna ge individuell feedback, både då och senare under passet.
 • Vi går igenom löpteknik, vi tar även upp detaljer kring löpteknik i backe.
 • Vi lär oss löpskolningsövningar och varför vi gör dem, inklusive individuell feedback på de olika övningarna.
 • Vi går igenom bra styrkeövningar som är bra för löpare.
 • Vi går igenom förslag på snabbhetsträning och kör ett kortare pass om tiden medger det.
 • Som avslutning kommer vi prata om och ge förslag på olika typer av träningspass för att bli snabbare på olika distanser och hur man kan tänka när man lägger upp sitt eget träningsprogram.
 • Tid för frågor.

Tider för Bli en snabbare löpare:

▪   Tisdag 15/10, kl. 07.00.

▪   Tisdag 15/10, kl. 18.00.

▪   Fredag 18/10, kl. 07.00.

 

Varje tillfälle är 1,5 timme och kostar 500 kr, inkl funktionsunderkläder från Craft. Betalning sker kontant på plats innan träningen och vi ses vid rondellen i slutet av Valhallavägen, vid Gärdet (karta). Närmsta T-bana är Karlaplan och närmsta buss är 4:an, hållplats Radiohuset.

Kom ombytt och i tid så vi kan utnyttja hela den avsatta tiden på bästa sätt. Vi kommer ha en löparvagn på plats där man kan lägga mindre väskor, men försök ta med så lite som möjligt. Anmäl dig senast 2 dagar före aktuellt kurstillfälle genom att maila namn, mailadress, kurstillfälle samt storlek (överdel, underdel samt fotstorlek) till trendotraning@gmail.com.

NYC 172

Share Button