Det finns naturligtvis många sätt att köpa löparskor på, men i detta blogginlägg ska jag fokusera på hur det går till att köpa löparskor på Intersport samt ge en del tips till dig som köpare som kan underlätta besöket i sportaffären.

Innan du går dit så fundera gärna lite på vad du ska ha dina nya löparskor till. Att springa, ja, naturligtvis, men är det för att nöta mängd på asfalt, i skogen eller springa korta pass på stranden? Det finns så många användningsområden att alla skor naturligtvis inte kan passa till allt, utan det finns olika modeller för olika typer av syften. Så fundera på vad du ska använda dina nya skor till för typ av pass. Det är lätt till att man redan innan man går till butiken har bestämt sig för vad man ska eller vill ha, men jag tycker det är bra om man försöker vara lite öppen och vara beredd på att prova något som man kanske inte trodde på, men det kan vara en fullträff. Okej, jag vet att detta kan vara svårt, men försök.

När du är i butiken så fråga gärna efter någon som är skitbra på att hjälpa till att prova ut löparskor. Och varför, jo, precis som i alla andra jobb kan inte alla på en arbetsplats vara bäst på allt. Men du vill ju få den bästa hjälp du kan få, så fråga gärna efter någon som verkligen är bra på att hjälpa dig med detta.

För min del fick jag ställa mig barfota på en spegellåda och det har jag gjort tidigare, men nu var det ganska mycket kopplat till en dator vilket gjorde att det var ganska lätt att själv hänga med på detaljerna. Ett par skor är lika på höger och vänster sko och ofta är inte insidan av skorna det som skiljer dem så mycket åt. Men det är ju insidan av skon som ska vara direkt mot våra fötter. För att fixa detta kan man forma en innersula speciellt för din höger respektive vänster fot. Denna specialformade innersula från FootBalance kan de göra direkt i butiken vilket jag tyckte var bra, men den kostar också 600 kronor. Så här har vi ett vägskäl, antingen så har man en tänkt maxbudget för sina nya skor eller så tänker man att jag ska ha nya skor och då vill jag ha det som passar mig bäst, även om det blir med en specialanpassad innersula som kostar en slant. Jag frågade faktiskt vad folk brukade välja och det verkade som det var ganska ”fifty-fifty” mellan att inkludera en specialformad innersula eller inte. Jag tyckte detta med den extra innersulan är en bra grej och den ger lite mer stöd som är anpassat för mig. Det jag inte gillar med en sådan innersula är att jag tycker man blir varmare om fötterna underifrån, men det kanske är en vanesak.

Jag fick prova några olika par skor och även springa med dem på löpband i låg fart. Tänk på att springa i den löpstil som du faktiskt springer i. Att göra dig till och springa extra fint när det filmas är bara dumt, för den enda du lurar är dig själv. Videoutrustningen är bra och säljaren kunde visa väldigt tydligt hur det såg ut när jag sprang. Och här kommer vi till nästa dilemma, som jag kan tänka mig att många har. Jag tror att många blandar in hur snygga de olika skorna är och för min egen del så är det två andra parametrar jag ställer mot varandra. Hur det faktiskt ser ut på videoupptagningen är en sak och vad jag själv får för känsla kan vara en helt annan sak. Här tycker jag man får avgöra lite själv vad som känns viktigast. Naturligtvis ska man ha ett par skor som funkar utifrån ditt löpsteg, men en del av det jag väger in i min känsla är också hur skorna sitter på foten, hur de känns runt hälen, hur är snörningen, vilken kontakt får jag med underlaget osv. Och ja, jag vill också att mina skor ska vara lite snygga…

Känslan är alltså viktig och berätta den gärna för säljaren och bolla lite fram och tillbaka. Känner du dig inte riktigt nöjd eller är nyfiken på att prova fler modeller så säg det. Det är ett viktigt köp och det är viktigt att det blir rätt. Av denna anledning har Intersport tagit fram något som de kallar ”Nöjd kund garanti” som innebär att om du inte är nöjd med dina skor så får du byta dem inom 30 dagar (gäller bara vid köp i butik). Men säg till att du vill ha detta, för det är tveksamt om garantin gäller om du väljer att par skor som säljaren inte tror på och du har valt bara för att de var snygga. Du bör få en lapp med dig om att du har köpt skorna med Nöjd kund garanti.

Lycka till!

2013-09-12 17.22.59

2013-09-12 17.26.02

2013-09-12 18.41.18

Detta är ett blogginlägg i samarbete med Intersport.

INTERSPORTBLOGGARE_LOGO 

Intersportlogga

Share Button