Ofta pratar vi om att man vill och behöver motiveras och inspireras i sin träning. Vi köper kanske ett träningsplagg eller ett par skor eller anmäler oss till något lopp och ser det som en motivationskälla. Tyvärr tycker jag att kläder och skor är något som inte gör att motivationen hänger kvar så länge, men en anmälan till ett kommande lopp kan absolut göra att motivationen till träning hänger med lite längre.

Något annat som jag tycker fungerar väldigt bra som inspirations- och motivationskälla är ett träningsläger i någon form. När jag tänker träningsläger så tänker jag ett läger som innebär att man lämnar sin hemort under minst en helg men kanske vanligast en weekend eller vecka och som sagt, gärna då att man har rest en bit bort och varför inte utomlands så att man samtidigt ser det som semester.

Jämför gärna med dina tankar inför just en resa. Det är något man kan tänka på och se fram emot under en lång tid innan resan faktiskt är, sen är det kanon under själva resan och efteråt kan man leva ett tag på resan man gjort. På samma sätt tycker jag det är med träningsresor, jag ser fram emot dem, de motiverar mig och efteråt är jag så nöjd att jag varit med så det bidrar också till ökad inspiration och motivation.

Vad har vi då att välja emellan? Ja, eftersom träningsläger är ett ord som ofta används så utgår jag från det, men jag tänker också på löparläger. Är det löpning som är huvudfokus så kanske man ändå kallar det för träningsläger. Men ett träningsläger kan ju vara mer generellt och kanske inte ens innehåller någon specifik löpning. Eftersom jag är löpare och bloggen har ett fokus på löpning så kommer jag ha ett fokus på löpning resten av blogginlägget. De typer av läger som känns vanligast är helg- och weekendläger i Sverige och veckoläger i Europa.

Helg- och weekendläger i Sverige

Allteftersom det har blivit mer och mer populärt med löpning så finns det också fler och fler läger att välja på i Sverige. Förutom ett upplägg med ledarledda pass med föreläsningar (som ofta är ganska lika) så är det ofta andra delar som skiljer åt. Såklart är det lite beroende på var lägret arrangeras och då lockas deltagarna ofta med löpning på sandstrand eller fjäll. Sen är det boendet som naturligtvis kan skilja, från väldigt bra boende på hotell till vandrarhemsstandard. En del hotell har också ett SPA där entré till detta kan ingå. Och så är det ju maten förstås där det ibland kanske inte ingår så mycket måltider men där andra erbjuder halv- eller helpension med 5-rätters middag. Man får helt enkelt fundera på vad som lockar en mest när man vill åka på en träningsweekend i Sverige. Det lite lustiga som jag märkt är att många av denna typ av träningsläger ofta kostar mellan 3000 och 4000 kronor. Och jag tycker skillnaden är ganska liten med tanke på att det kan skilja en hel del i vad man faktiskt får för pengarna.

Veckoläger utomlands

Sen erbjuds det också en del veckolånga läger utomlands. Och egentligen är det samma typ av varianter här, arrangörerna lockar med sandstrand eller alperna, med olika typer av boende, mat och SPA. Här tycker jag dock att det kan skilja ganska mycket i pris för en veckoresa, inte omöjligt att man hittar allt från 7000 till 13000 kronor eller mer, dvs kanske upp mot dubbla priset. Så här gäller det kanske ännu mer att se vad man faktiskt får för pengarna. En annan sak som kan vara värd att kolla upp lite extra är detaljer som vi kanske värdesätter lite olika. En del vill ha en jäkligt bra sandstrand för att det ska duga medan för andra räcker det att man ser havet. Det kan också skilja lite i standard på hotell, mat och annat när vi kommer ner i Europa om man jämför med Sverige, vilket också kan vara värt att kolla upp för de olika alternativen.

Gör dig själv nöjd!

Kostnaden för lägret i all ära, men när du åker på träningsläger så se till att du väljer ett läger du är ganska säker på att du kommer bli nöjd med. Skiljer det lite i kostnad så se till att välja det du verkligen vill åka på. För det är mer värt att välja det du blir nöjd med än att komma hem efter ett läger och känna att du inte riktigt är nöjd, att du kanske skulle valt något annat även om det kostade lite mer. För till slut så vill du ju förutom en underbar resa också få med dig inspiration och motivation för att fortsätta träna när du kommer hem för att nå just dina mål!

Här kommer några bilder från 3 läger jag varit på under 2013, både som löpledare och som deltagare. Löparläger på Hotel Tylösand i april, Löparvecka med STS Alpresor i Bad Gastein i augusti och Träningsvecka med Apollo på Playitas i september.

Tylösand, Spring för livet, morgonjogg

Morgonjogg på stranden på löparläger i Tylösand (Halmstad) i april!

tylösand 90 copy

Föreläsning utomhus i grymt väder på löparläger i Tylösand i april!

alperna löpning 6

Samling för löpskolning i Bad Gastein i augusti!

2013-08-22 13.19.59

Äventyrslöpning uppe bland bergstoppar i Bad Gastein i augusti!

Playitas 670 snabbafotter

Löpträning i värme på Playitas i september!

Playitas 402 stretch and relax

Rörlighetsträning på Playitas i september!

Detta är ett blogginlägg i samarbete med Intersport.

INTERSPORTBLOGGARE_LOGO 

Intersportlogga

Share Button