Stockholm halvmarathon gick i helgen och i resten av landet fanns det säkert många som nyligen sprang sin sista tävling inför Lidingöloppet, som för många kan vara höstens stora mål. I skrivande stund är det 10 dagar kvar till Lidingöloppet och i detta blogginlägg ska jag ge några av mina personliga tips inför loppet och under loppet.

Träningen fram till loppet:

När vi är såhär nära inpå loppet så är träningen gjord. Detta innebär att oavsett hur din träning inför Lidingöloppet har sett ut, om den har blivit genomförd som planerat eller om du missat träning av en eller annan anledning, så är det försent att försöka ”träna ifatt” något såhär nära inpå loppet. Passa istället på att minska ner träningen från nu och fram till loppet, både för att kroppen ska få lite mer vila, men också för att du ska känna dig riktigt sugen när det väl är dags. Eftersom en lämplig träning sista tiden beror väldigt mycket på hur din träning har sett ut hittills kan jag inte skriva några exakta träningspass, men jag ska ändå ge lite tips som du förhoppningsvis kan anpassa till just din verklighet.

I resten av denna veckan kan det passa bra med ett pass med längre intervaller, t ex 3-4 intervaller á 1,5-2 km och i helgen kör du ett lite kortare långpass än vad du brukar köra på helgerna, t ex 12-15 km, gärna i liknande terräng och kanske med en fartökning sista 20 minuterna. Nästa vecka börjar du träningen med ett pass med några kortare intervaller, t ex 500 meter eller motsvarande i tid. Kan du avsluta passet med några kortare intervaller i backe så kan det vara bra. Runt onsdag-torsdag i nästa vecka kör du sista passet och då ett lugnt distanspass på 6-8 km där fokus är på lugnt och behagligt. Avsluta med en ordentlig stretch. På lördag (eller söndag om ditt Lidingölopp går då), är du redo för start.

Utrustning:

Tänk på att springa loppet i skor som redan är insprungna. Såhär nära inpå kan det vara lite vanskligt att börja springa med nya skor. Och om du tänker att det går nog bra, jag har ju sprungit ett pass på 6-8 km i mina nya skor och det gick bra. Ja, visst kan det gå bra, men det är heller inte omöjligt att kortare distanser går bra, men att springa 30 km i terräng är en annan sak. Så även tyra inte ditt Lidingölopp och din upplevelse genom fel val av skor. När det gäller kläder så kika på väderprognos när det börjar närma sig och spring i kläder du har sprungit en del i tidigare. Du kan till och med testa tänkt utrustning i ett träningspass nu, så länge du hinner tvätta dem innan nästa helg.

Mat och dryck:

Jag förespråkar vanlig mat och dryck. Du vet själv vad du brukar äta och vad som funkar bra för dig. Börja inte experimentera med maten nu såhär nära inpå loppet och med det menar jag också att töm inte kroppen på kolhydrater om du inte gjort det tidigare och vet att din kropp kan hantera det. Ät och drick gärna lite mer sista dagarna men ät normalt på morgonen innan loppet. På morgonen innan loppet är det försent att ladda in med en massa extra och risken är snarare att man känner sig tung och obekväm med att vara så mätt när loppet ska starta. Drick mer sista dagarna och du kan med fördel också dricka lite sportdryck och kanske vätskeersättande dagarna innan loppet.

Praktiskt:

Har du inte sprungit Lidingöloppet tidigare så läs igenom PM ordentligt och även om du sprungit loppet tidigare kan det vara bra att kika igenom informationen. Området på Lidingö är stort och det är mycket folk. Det märks på vägen ut i trafiken så åk gärna kommunalt. Var påläst om de olika väsentliga platser för dig så du vet det när du kommer dit. Det är lätt till att allt tar lite längre tid att man tror, som t ex att ta sig till starten vid Koltorps Gärde från Lidingövallen eller målområdet vid Grönsta Gärde. Bestäm samlingsplatser med familj och vänner, det kan vara så att mobilnätet blir överbelastat och det kan alltså vara svårt att komma fram per telefon.

Loppet:

Här beskriver jag det Lidingölopp som är 30 km eftersom det är den sträckning jag har bäst koll på och själv ska springa i år. Koltorps Gärde är stort, men det är också väldigt mycket folk som ska iväg från varje startgrupp. Det brukar vara full rusning direkt från start och det är naturligtvis inget att rekommendera i vanliga fall. Men OM det är så att man känner att man står i ett startled där man tror att man kommer vara bland de första och alltså snarare vill ”springa ifrån” sin startgrupp och ta sikte på den startgrupp som startade tidigare så kan man känna sig tvingad till att göra en riktigt vass start över startfältet. Anledningen till detta är att efter några hundra meter så smalnar det av väldigt ordentligt och det gäller att komma iväg bra och inte hamna i mitten av fältet om man har för avsikt att springa ifatt startgruppen som startade tidigare.

30 kilometer är långt och kanske jobbigare än vad vi tänker oss med tanke på att det är i terräng så det gäller att hushålla med krafterna. Se till att hitta det tempo som du har för avsikt att kunna hålla hela vägen. Första milen är ganska snäll, men heller inte helt platt. Efter 7-8 kilometer passerar man Lidingövallen och här får du passa på att insupa atmosfären från publiken, för här tillsammans vid Grönsta Gärde efter 20 km är nog de platserna med mest publik. Passagen mellan 10-15 kilometer tycker jag är den lättaste på hela loppet. Det är ganska snällt vad gäller terräng och stigningar. Men pass upp, för passagen 15-20 kilometer tycker jag är ganska tung. Det är inte här vi har de värsta backarna, men å andra sidan är det väldigt mycket upp och ner hela tiden så man får liksom aldrig riktigt vila och bara mata på. Vid Grönsta Gärde vid 20 kilometer tar vi på oss pannbenet och tar det lugnt uppför backen och ger oss ut på sista milen. Det är ofta delade meningar om hur tung sista milen på Lidingöloppet är. Min uppfattning är som så att visst kan man tycka att sista milen är tuff, men det kan också bero på att man är trött vid 20 kilometer och därför upplever sista milen som väldigt tuff. Jag tycker snarare att sista milen är ganska behaglig i stora partier, men där finns några ordentliga och sugande backar. De backar jag tänker på är den vid Grönsta Gärde och 20 km, Aborrbacken vid 25 km och Karins backe vid 28 km. Just det, Aborrbacken när det är 5 kilometer kvar är inte den sista tuffa backen även om många pratar om Aborrbacken. För vid 2 km kvar kommer man fram till Karins backe som också är riktigt tuff och är man inte beredd kan det bli en otrevlig överraskning.

Lidingöloppet vs Stockholm Marathon:

Det är inte ovanligt att man diskuterar vad som är jobbigast, Lidingöloppet eller Stockholm Marathon (eller kanske andra normala stadsmaror). Maran är längre och man springer längre tid och därför tycker jag maran är tuffast, men som sagt, här finns delade meningar och det är inte det jag ska diskutera här. Det jag tänkte nämna var att när det gäller vilken hastighet man kan hålla så finns det en liten fingervisning om man har sprungit maran. Vi har alla någon typ av bana vi tycker vi är bättre eller sämre på och det får man ju naturligtvis tänka på, men det brukar stämma ganska bra att man har ungefär samma fart, dvs snittfart i min/km på Lidingöloppet som Stockholm Marathon.

Med 10 dagar kvar till höstens stora terränglopp önskar jag er ett stort lycka till!

Lidingöloppet Adidas

Vi blir peppade av Lidingöloppet, Intersport och adidas på stan!

Detta är ett blogginlägg i samarbete med Intersport.

INTERSPORTBLOGGARE_LOGO 

Intersportlogga

Share Button