Har det gått så långt att vi måste vara extrema för att få uppskattning för våra prestationer? Jag hoppas inte det. Men nu i augusti när det har varit ett antal olika extrema lopp som till exempel Ironman, Fjällmarathon och så vidare, så har jag också sett vilka ”hejarop” dessa deltagare får för sina prestationer och ja visst, det kan de få och ska ha. Men det låter i samma andetag som att de som deltar i ett mindre extremt lopp, som till exempel ett millopp, inte får samma ”hejarop” som deltagarna i de mer extrema loppen. Är det så att ju extremare tävling, desto mer ”hejarop”?

Kan man inte se prestationen utifrån individen istället? Då kanske man kan tycka att det kan vara en större prestation för någon att ta sig runt ett millopp än för någon annan att ta sig runt en Ironman? För om vi tar en individ som alltid varit aktiv och tränat triathlon i 5-10 års tid så behöver kanske inte prestationen att deltaga i en Ironman vara större jämfört med en individ som inte har tränat i hela sitt liv men väldigt nyligen lyckats komma igång och är på väg att tycka att det kan vara roligt och har lyckats ta sig runt sitt första millopp.

För de allra flesta av oss så är vi inte på väg till några väldiga elitsatsningar utan då kanske hälsoperspektivet istället har en stor betydelse. Och ju fler vi är som håller igång, oavsett hur långa eller extrema våra lopp är, desto bättre för den allmänna hälsan bland folket. Så jag välkomnar och hejar fram de som kan känna sig lite nya i träningsvärlden, ni ska inte behöva känna er pressade av att ni måste deltaga i extrema lopp för att få ”hejarop”, ni är bra som ni är. Tänk på er egen prestation och vad den betyder för er, ni behöver inte jämföra er med andra.

2013-08-22 13.19.59

I alperna med STS Alpresor var det njutarlöpning med ryggsäck som gällde!

Share Button