VM i friidrott har varat i 3 dagar och jag försöker titta på det en del när jag har möjlighet. Och ibland tittar jag bara rent allmänt och ibland snappar jag upp något speciellt (som löpstilar). Det jag har tänkt lite på nu är hur man väljer att tänka, fokusera och var olika individer har sina styrkor. Tar vi tex 100 meter så är en del startsnabba ur blocken och en del kommer starkt på slutet och likadant är det också på längre distanser. Idag såg vi Shelly-Ann vinna överlägset på 100 meter och hon sa att hon tänkte inte på konkurrenterna, hon ville bara göra ett bra lopp och hon visste att gjorde hon ett bra lopp skulle hon vinna. Sen har vi den otroliga spurtstriden mellan Montsho och Ohuruogu på 400 meter där Ohuruogu kom sanslöst starkt bakifrån och överraskade Montsho och lyckades komma förbi med 4 tusendelar. Hade bara Montsho haft lite koll så hade hon naturligtvis kunna hålla undan. Jag kommer också ihåg gårdagens 100 meters final med Bolt i spetsen, där halva startfältet var från Jamaica och då sa kommentatorerna något i stil med att det är väldigt svårt för någon av de andra från Jamaica att vinna, för de tänker så lätt att Bolt är oövervinnerlig och ”vet” att de inte kan slå honom.

Under tävlingarna kommer man kunna hitta många intressanta tankar och hur de aktiva väljer att lägga upp sina taktiker, beroende på hur och var de har sina styrkor. Jag tycker det är ganska intressant för man kan själv lära sig något och ta med till sina egna insatser. Jag vet till exempel att jag själv har lite svårt att tänka mig själv sätta nytt pers på maran, även om jag satsar på det framöver. För det kommer innebära att jag måste hålla en snittfart på kommande mara som jag sällan håller på en mil på träning. Det gäller att tänka rätt för att vinna, även om det bara är att vinna mot sina egna tidigare pers.

Share Button