Midsommarhelgen är över för i år och på måndag är det 1 juli, nu är det sommar på riktigt. Och är det fint väder vill alla vara ute och jag ser och hör talas om de som kör stenhård träning i en park, de som kör tuffa intervaller på bana, de som springer 2-3 mil i tuff terräng och de som går upp svintidigt för att hinna med ett långpass innan jobbet. Och visst kan det låta bra, men måste man vara lite ”extrem” för att hålla på?

Nej, absolut inte!

För om jag drar parallellen till löpning som är det jag är mest inne på själv, så behöver det inte vara i form av smått extrema aktiviteter för att ”räknas” som träning. Det kanske låter självklart, men eftersom jag läst på andra bloggar att vem som helst kan köra långpass eller intervaller i form av ett gäng tusingar så känner jag att jag vill få fram vad jag tycker. Jag tar ett par exempel:

Intervaller: Måste man köra intervaller i form av tusingar, alltså intervaller om 1000 meter, för att det ska räknas? Nej, absolut inte, även om det är populärt att träna intervaller om just 1000 meter och ni har läst om det på bloggar. Intervaller är ett brett begrepp och egentligen tycker jag det kan innefatta allt från intervaller på kanske 15 sekunder till långintervaller på flera kilometer. Det finns alltså hela spektrumet av intervaller och inget behöver vara fel, så lås inte fast dig vid någon viss distans. Ett intervallpass tycker jag kan sammanfattas med att intervallerna är till för att ”spänna bågen” lite vad gäller farten på den aktuella distansen. Så oavsett hur korta eller långa distanser du väljer att springa, försöka springa dem i en fart så att du är trött efter varje intervall men att du efter vilan mellan intervallerna är bered att köra på igen. Och tänk på att man ofta kan påbörja en ny intervall även om man fortfarande flåsar från den föregående intervaller. Och försök springa i en fart så att du orkar med att springa det antal intervaller du bestämt dig för att springa. Så även om tusingarna kan vara både populära och bra så är det inte den enda längden på intervaller som är bra, så våga göra något annorlunda, något som passar dig och dagens humör.

Långpass: Behöver ett långpass vara flera mil för att räknas som långpass? Naturligtvis inte. Allt beror ju på var man står i sin träning just för tillfället och vilka mål man har med sin träning. Ett långpass bör vara ett pass som är längre än de flesta andra av dina andra pass och går i långsammare tempo. Men detta är inte detsamma som att de måste vara längre än en distans du kanske ska springa på ett lopp. Ska du springa ett lopp på 5 km kanske du någon gång har sprungit längre än 5 km på träning, men det är inte så vanligt att man springer så långt som ett marathon på träning även om man tränar för att springa ett marathon. Ett långpass kan alltså vara ett pass på flera timmar, men också ett pass på 20 minuter där var 3:e minut är gång.

Så när det nu är sommar, tillåt dig själv att ”leka” lite med träningspassen. Känn ingen press från närmsta omgivningen eller vad bloggarna skriver, våga utgå från dig själv och var nöjd med det du åstadkommer. Så oavsett om du springer för första gången eller har sprungit i många år och egentligen har stora krav på dig själv, känn dig nöjd med din träning. Allt är okej!

Salt19

All träning är okej! Och glöm inte fira dina framsteg med något gott, det är ju ändå sommar!

Detta är ett blogginlägg i samarbete med Intersport.

INTERSPORTBLOGGARE_LOGO 

Intersportlogga

Share Button