Ett träningsredskap som vi sett en hel del tidigare på tv och då framförallt inom friidrotten är träningsredskapet Parachute run. Men nu har det också blivit vanligare bland oss långskubbare och motionärer när olika leverantörer av träningsredskap har tagit fram produkten i sortimentet. Men vad kan det vara för skillnader mellan de olika leverantörernas redskap och hur ska de egentligen användas? Är de bara till för att väcka uppmärksamhet på sandstranden i sommar?

För ett tag sedan testade jag Parachute run från Casall och där har man 2 fallskärmar bakom sig. Det finns också leverantörer av liknande produkt med bara en fallskärm och det borde rimligtvis inte ge samma effekt eftersom det då bara är en fallskärm istället för två fallskärmar som ser till att man får mer vind att ta med sig framåt.

Hur ska den då användas och vad är den bra för? Ja, jag har inte läst någon information om detta, men efter att jag testat bildade jag mig en egen uppfattning. Det finns också ett träningsredskap som heter Resistance rope som i löpningen används på så sätt att en löpare ”tar på sig” repet med öglan runt midjan och sedan går det ett längre och stretchigt rep som en medhjälpare håller i bakom löparen. När löparen springer framåt håller medhjälparen emot så att det blir tyngre för löparen. Jag tycker redskapen är ganska lika och det gäller även när man sett de som springer och drar traktordäck eller tunga sandsäckar bakom sig. Syftet bör vara att man ska springa med motstånd och bli starkare med bibehållen teknik. Lite som att springa i backe fast man har motstånd i form av något bakom som gör att det blir tyngre även på slätmark. Redskapet med fallskärmar har den fördelen att man kan träna det när man är själv och att det inte blir så ryckigt som det annars kan bli med andra redskap. Samtidigt kan andra redskap variera graden av tuffhet mer än vad fallskärmen kan göra, för där gäller det att springa på en del, i alla fall om man har två fallskärmar efter sig.

Så vad tycker jag då? Jo, jag tycker absolut att det är en både bra och kul grej. Och det är jobbigare än det kanske ser ut, för man måste springa på en del, eller till och med ganska mycket, för att få upp fallskärmarna från marken. Och detta är något som inte bara är positivt i mina ögon. För om man tänker sig att man har repet om midjan på en meters höjd från marken så blir det naturliga målet, eller läget för fallskärmen, att vara rakt bakåt med sträckt rep som då står rakt ut och bakåt till själva fallskärmarna. Och om fallskärmarnas radie är t ex 60 cm så blir det bara 40 cm mellan marken och nedre delen av fallskärmen när repet från midjan står rakt ut och bakåt mot fallskärmen (sen blir det lite mer eftersom man har en springande position som är högre än stillastående). Skillnaden mellan att fallskärmen bitvis tar i marken och står rakt ut från kroppen är alltså inte så stor. Jag vet inte om det gick att förstå min lilla utläggning, men jag gjorde ett försök…

Och man måste ha rätt fokus när man springer med fallskärmarna. Okej, det kan vara kul att ha två fallskärmar bakom ryggen som man vill ska lyfta från marken, men det är lätt till att det blir just det som blir fokus. ”Åh, nu måste jag springa så fallskärmarna lämnar marken när folk tittar”. Och visst, det kanske står folk och tittar på dig och du vill inte göra bort dig osv, men kanske att man borde tänka ett steg till. Jag tycker inte det ska bli så att man sprintar ”hej vilt” för att fallskärmarna ska lämna marken, för då är det inte ditt naturliga löpsteg, som är det du faktiskt ska träna. Om du kränger en massa med överkroppen och böjer dig fram mer än när du springer i vanliga fall, bara för att få upp fallskärmarna, ja då kanske man tappar lite av syftet. Tänk istället på att det är ett pass där du ska springa i en bra löpstil, med de benpendlingar du har lärt dig, med de armrörelser du vet är bra och med den lutning på kroppen som gäller även utan fallskärm i släptåg. För du ska ju bli starkare i den löpstil du har i vanliga fall, inte i en löpstil du kanske tvingar fram bara för att få upp fallskärmarna från marken.

Som sagt, jag är absolut ingen expert på detta så jag tar gärna emot lite kreativa kommentarer, både kommentarer som håller med mig men också de som totalt dissar mina teorier och de som kanske har något ytterligare att tillägga.

fallskärmslöpning casall

Träna gärna med parachute run, men glöm inte tekniken när du springer!

Share Button