Det har kommit en studie från Nya Zeeland som säger att man blir snabbare av att träna i uppförsbackar. Ett gäng tränade löpare körde olika typer av backträning och oavsett vilken typ av backträning hade de efter 5 veckor blivit ungefär 2% snabbare på en 5 km lång testbana. Detta enligt källan: Sports Performance Research Institute New Zeeland.

2% kanske inte låter så mycket men det innebär trots allt ca 25-40 sekunder på 5 km för många av oss. Och skulle man anta att samma procentsats gäller upp till marathondistansen så är vi uppe i ca 3-7 minuters förbättring för många av oss. Och vem skulle tacka nej till det? Inte jag!

Sen kan man ju undra hur dessa ”tränade löparna” tränade i vanliga fall. För jag kan tänka mig att utfallet av studien kan skifta lite mellan olika löpare beroende på hur mycket backträning man brukar träna i vanliga fall. Kör man redan mycket backträning kanske man inte kan tro på samma utväxling som om man kör backträning väldigt sällan.

Jag kan tänka mig att det är många som då också tänker; ”okej, det låter bra, men vilken typ av backintervaller ska jag köra?” Och frågan kan ju absolut vara befogad, men ibland är svaret ganska enkelt. Löparlegenden Henry Rono från Kenya, som inom loppet av 3 månader 1978 satte världsrekord på 3000m, 5000m, 10000m och 3000m hinder, har svaret. Han fick en gång frågan hur långa backarna skulle vara, hur branta backarna skulle de vara och hur många repetitioner man skulle köra och Henrys svar blev så enkelt som: Alla backar!

Jag erkänner rakt upp och ner att jag inte är så flitig på att träna i backar, men det ska bli ändring på det. Vill du också förbättra dig? Häng med på en löparresa till ett backarnas paradis, Österikes alperna. 17-24 augusti åker vi med STS Alpresor till Bad Gastein. Alla kan hänga med så ta chansen att bli en bättre löpare!

bad gastein sommar 1

Ta chansen och häng med på en semestervecka i Bad Gastein och bli en bättre löpare!

Share Button