Ikväll gick det ett program på TV3 som de kallade ”Motionärerna som tränar hårdare än eliten”. Jag såg programmet och nu ska jag ge ett par av de reflektioner jag gjorde när det gäller programmet.

Jag kan inte låta bli att börja med TV3 själva som alltså har gett programmet titeln ”Motionärerna som tränar hårdare än eliten”. För jag tycker de är ute och cyklar. Jag tror inte att de motionärer som var med i programmet tränar ens i närheten så hårt som eliten gör. TV3 kallar också Iron Man för en mardrömstävling, men jag tror inte att de triatleter jag känner ser den tävlingen som en mardröm, snarare som en dröm. Och TV3 undrar i programbeskrivningen också om det gått för långt med träningen när motionärer tränar på gränsen till vad kroppen klarar av och även här tar de kanske i lite i överkant. Är det verkligen så att vanliga motionärer tränar på gränsen till vad kroppen klarar av? I så fall, hur rimmar det med alla de som säger att man har 10-20% kvar att ge när man själv tycker att man är helt slut och bara vill lägga sig ner? Och även om det i programmet till stor del handlade om motionärer som lägger ner mycket tid på sin idrott så är det inte detsamma som stenhård elitträning och är troligtvis inte i närheten av elitidrottarens vardag.

Det andra från programmet som jag vill belysa är hur jag uppfattade ett par medverkandes inställning till träningen. Marathon-Mia hade en avslappnad och skön inställning i programmet och nämnde till exempel att ”varje träningspass är inte så himla viktigt”. Medan en annan deltagare i programmet nämnde att hon gärna cyklade till och från jobbet och utöver det gärna tränade 1-2 pass till och inte kunde ”leva” utan träningen. En viss skillnad i inställning till sin fritidssysselsättning verkar det som. Och även om man ”tror” att man tränar för att man tycker det är roligt så undrar jag var hela sanningen ligger. För det händer ju att jag själv också tar mig ut och tränar utan att jag tycker det är jättelattjo varje gång. Men vill man nå resultat måste man satsa lite, så är det bara. Så jag undrar om det är tankarna på träningen som är mest lik elitidrottarens tankar på träning och inte själva träningen och dess hårdhet i sig själv.

Detta var som sagt lite av mina egna reflektioner och i frågan kanske det inte finns något rätt eller fel. Men det är intressant att någon säkert kan tycka att hen tränar mycket när hen tränar 2 timmar i veckan och en annan kan tycka att hen tränar för lite när hen tränar 20 timmar i veckan. Vi har alla olika bakgrund, förutsättningar och mål, så att ens försöka göra någon form av jämförelse är väl egentligen dömt att misslyckas och det kanske är både onödigt och orelevant att ens försöka.

Share Button