Idag är det 8 dagar kvar till Göteborgsvarvet och och vi går alltså in i sista helgen inför själva loppet. Göteborgsvarvet är en halv marathon, dvs 21,1 kilometer och ett stort mål för många löpare. Springer man även marathon är kanske distansen inte så avskräckande men springer man normalt kortare distanser som till exempel millopp kan en halvmarathon vara en stor utmaning.

Så hur ska man då lägga upp träningen sista veckan fram till själva loppet? Naturligtvis är det beroende på hur mycket man tränar vanliga veckor, men jag ska försöka ge lite av mina tips.

Långpass: När det sista långpasset kanske man redan har gjort detta nu igår eller idag med tanke på att många kanske tog långhelg. Har man inte tränat långpass på någon vecka kan man med fördel lägga in ett längre pass nu i helgen. Har man ett större fokus på Stockholm Marathon, som ligger två veckor efter Göteborgsvarvet, ska man kanske passa på att köra ett ganska långt pass, gärna över 28 kilometer, men som sagt, lite beroende på vad man gjort tidigare. Är det Göteborgsvarvet man satsar på och kanske kört lite långpass mellan 15 och 25 kilometer tidigare så tycker jag man kan köra ett kortare långpass på runt 15 kilometer, men där man med fördel kan öka farten sista kilometrarna, kanske lite progressivt ner mot tänkt fart på loppet eller strax under.

Snabbhet: I början av veckan, måndag eller tisdag, tycker jag man kan köra något pass med lite fart. Det kan vara några kortare intervaller i hyfsat hög fart eller några längre intervaller i en fart som är mer i likhet med farten man tänkt sig på loppet. Jag skulle också kunna föreslå en progressiv distans på 30 minuter där man börjar i en ganska lugn fart, ökar farten successivt och avslutar i en fart som är snabbare än sin tävlingsfart på milen.

Sista lugna passet: Vill man göra ytterligare ett pass tycker jag man kan jogga en liten sväng på onsdag eller torsdag. Detta bara för att hålla igång. Känner man sig trött så hoppa över detta passet. Gör kanske rörlighets- och stretchövningar för att mjuka upp sig lite och tala om för kroppen att något är på gång.

Rent generellt så är det viktigt att inte förivra sig sista veckan. Den viktiga träningen är redan gjord och du kan inte förbättra dig nämnvärt sista veckan, men däremot kan du fördärva ganska mycket om du kör för hårt för nära inpå loppet. Hela tiden under veckan så ska du känna att det finns en lätthet i kroppen, gör det inte det så våga vila. När det är dags för start ska du både känna dig pigg i kroppen och sugen på att springa. Så att springa något som är för tufft är ingen idé, spara dig till Varvet istället, för då vill du inte känna dig seg.

Lycka till med träningen sista vecka alla Varvetlöpare! Jag kommer i veckan som kommer skriva lite mer om praktisk information och taktik under själva loppet.

halmstad 4

Det brukar vara okej väder under Varvet så vi hoppas på det i år igen! I Halmstad är det i alla fall fint!

Share Button