Har ni tänkt på att vi mer nu än för 5-10 år sedan tänker på detaljerna i vår löpning? Om ni inte har sprungit så länga så kan jag säga att det är stor skillnad. Tidigare var man mest ”ute och sprang” och tyckte till exempel att ha mer än ett par skor eller att träna intervaller, det var bara något för eliten. Detta ser som ni vet helt annorlunda ut nu. Just nu tycker jag att motsvarande detalj är att det pratas mer om löpskolning och löpstyrka. Om vi skulle springa intervaller för att bli snabbare, varför ska vi nu då tänka på löpskolning och löpstyrka, eller är det också bara något för eliten? Nej, naturligtvis har även vi motionärer nytta av löpskolning och löpstyrka. En del kallar anledningen till denna träning att man vill springa snyggt och visst ligger det lite i det, eller vi kanske kan säga att vi får det på köpet. För ofta gör vi dessa övningar för att stärka upp relevanta delar av kroppen för att orka mer och minska skaderisken. Man kan också säga att det inte bara är till för att kunna springa fortare på en kortare sträcka med ett effektivare steg utan det syftar också till att stärka upp de delar av kroppen som gör att vi orkar hålla kroppen uppe i en gynnsam position även i slutet av ett lopp när vi börjar bli trötta.

Många av dessa detaljer och övningar har man använt inom friidrotten länge men nu har det alltså gått upp ett ljus att det är till nytta även för oss som springer längre distanser. Den franska sprintstjärnan Christophe Lemaitre är ett bra exempel på någon som har hittat rätt i sina detaljer i löpningen. Han är en av få vita som står sig bra i konkurrensen med mörkhyade kollegor och det kan mycket väl bero på att han tränar mot perfektion i sin löpning och vem vill inte göra det, både för att springa snabbare och snyggare!

Igår när jag var löpcoach för ett företag så gjorde vi en övning där vi tittade på varandras löpstilar och gav varandra feedback. Detta var väldigt uppskattat  så att man får lite feedback från olika individer och inte bara mig som ledare. Men som alltid är det viktigt att försöka vara så konstruktiv som möjligt och inte bara ge ris utan också en stor portion ros. När jag nu skriver detta kommer jag på att jag inte fick någon feedback från de andra deltagarna, det får jag komma ihåg till nästa gång jag träffar dem.

Share Button