Att hitta på ett intervallpass när man inte vet hur stor gruppen är, vilken fart de springer i eller hur stora variationer det finns inom gruppen, är inte det lättaste. Men vi fick se det som en utmaning och tyckte ganska snabbt att förhållandevis korta intervaller skulle fungera bäst och att samla ihop gruppen emellanåt borde också vara bra. Och vi ville inte ha många likadana intervaller för då kan det lätt bli jobbigt för att det är lite enformigt. Lösningen blev att vi sprang 5 serier där varje serie bestod av 3 intervaller i vardera 30, 60 och 90 sekunder. Vi sprang 30 sekunder åt ett håll, vilade 30 sekunder (ståvila), sen fortsatte vi med 60 sekunder i samma riktning, vilade 60 sekunder (ståvila) och sen sprang vi 90 sekunder tillbaka och i den bästa av världar ska man ju då komma tillbaka exakt till startlinjen efter varje hel serie. På så sätt kan alla springa i sin egen fart och alla kommer tillbaka till utgångspunkten efter varje serie och då körde vi med 60 sekunders serievila. Och detta gjorde vi alltså 5 gånger.

Innan vi drog igång med själva intervallerna hade vi 10-15 minuters uppvärmningsjogg, lite dynamiska stretchövningar och lite löpskolningsövningar. Allt för att visa på lite alternativ och vara redo för de korta intervallerna. När det gäller intervallerna vi tänkte köra så märktes det att det är skillnad på att kalla det 15 intervaller eller 5 serier med intervaller. En stor siffra låter lätt lite jobbigt. Men med den variation som vi hade i passet så skulle det gå bra ändå och det vara bara att sätta igång. Och visst fanns de som kanske sprang lite för fort under första intervallserien och visst fick många upp ett ordentligt flås ganska tidigt bland intervallerna. men vet ni vad, det är inte farligt att flåsa lite. Och man kan springa intervaller på ett väldigt bra sätt även om man tycker att man inte hinner flåsa färdigt innan det är dags för nästa intervall. Man orkar mer än vad man tror och som sagt, det är varken förbjudet eller farligt att flåsa och andas lite extra. Och jag måste erkänna att jag är lite förvånad över hur bra det gick för alla att hålla en fart de klarade av att hålla genom alla serierna. Okej, det kan ha berott på att de gick ut lugnt eller att vi tjatade om det ganska mycket innan vi drog iväg, men det spelar egentligen ingen roll. Att ta till sig den informationen och kunna lägga upp intervallerna så att man klarar den egna lilla utmaningen, det tycker jag är bra gjort. Jag vet ju själv hur lätt det är att rusa iväg för fort i början och tycka att det är är väl en baggis…

Vi joggade tillbaka till hotellet för lite stretch ute i solen på Solgården och personalen kom ut med dricka som tacksamt togs emot. Alla var nog både varma och törstiga efter detta nästan 2 timmar långa intervallpasset i solen. Men alla fixade det!

2013-04-20 10.50.40

Lite dynamisk stretch innan passet börjar på riktigt!

2013-04-20 12.00.47

Ett gäng på väg mot serievila!

2013-04-20 11.59.01

Ett gäng som vila längst bort, dvs innan en intervall på 90 sekunder!

2013-04-20 12.21.20

Lite stretch i solen på Solgården på Hotel Tylösand. Tänk att kunna stretcha ute och det är skönt väder!

Share Button