4 dagar kvar till Boston Marathon

Idag ska jag fokusera på en detalj som är ganska specifik för Boston Marathon, men det är också något som gör Boston Marathon lite speciellt.

4 dagar kvar: Kvalificering till Boston Marathon

Nu skriver jag något som jag inte är helt säker på, men det spelar mindre roll för det stämmer nog ganska bra i alla fall. Jämfört med väldigt många andra marathonlopp världen över så är Boston Marathon det enda (eller ett av väldigt få) marathonlopp man måste kvalificera sig till genom att ha sprungit tillräckligt fort på ett annat marathonlopp inom en viss tidsperiod. Okej, VM och OS och liknande kräver naturligtvis också kvalificeringar, men nu tänker jag motionslopp. Det finns andra lopp som kan vara svåra att få en plats i, men då beror det nog ofta på att de blir fulltecknade väldigt snabbt och/eller att det på något sätt är uppdelat hur många platser de har beroende på var i världen man kommer ifrån. Till exempel New York Marathon, det kan vara svårt att få en plats eftersom platserna är uppdelade och tilldelade till en del som bor i olika områden i USA och till en massa olika löparrangörer världen runt som man ”bara” kan anmäla sig till så har man en startplats. I Boston Marathon finns (vad jag vet) inga sådana alternativ, man måste kvala in för att få sin startplats. Tråkigt kan tyckas, men detta är väl också en av de delar som gjort Boston Marathon så speciellt.

Hur svårt är det då att kvala in till Boston Marathon? Ja, för killar (seniorer) krävs från 3:05 och för tjejer (seniorer) krävs från 3:35 och sen sänks kraven ju äldre man är. För att få en liten jämförelse mot den riktiga världseliten så innebär dessa kvaltider att killarna får ha ca 61,5 minuter över världsrekordet och tjejer får ha ca 79,5 minuter över världsrekordet. Att tjejer inte behöver ligga lika nära världsrekordet som killar för att kvala in beror troligtvis på att arrangörerna vill ha en lite högre andel tjejer än vad man annars skulle få (men det är min egen gissning).

För att verkligen få de ”bästa” att anmäla sig och få en plats i Boston Marathon så har arrangörerna hittat ett lite annorlunda anmälninsförfarande som innebär att ju större marginal du har i förhållande till den kvaltid som krävs för dig, desto tidigare får du anmäla dig. En tjej som vill kvala in med 3:20 kommer alltså få anmäla sig tidigare än en tjej som vill använda en kvaltid på 3:32.

Vill du läsa mer om detta så gör det på arrangörernas sida om kvalificeringstider.

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

2 kommentarer

 1. Åh, det vore ju kul att få chansen att springa…ska försöka lägga på ett kol den 1 juni… :) Misstänker dock att kvalgränserna gör att alla löpare i Boston är väldigt snabba och att det blir en helt annan känsla och ett annat tempo att springa där mot i Stockholm?

 2. Jag kollade upp det där med anmälan till BM. Såg att man kan få deltaga även om man inte klarar tidskraven, om man är med i något välgörenhetsarrangemang genom vissa utvalda organisationer. (Dock oklart hur många välgörenhetsplatser det finns totalt.)

  Kanske det delvis är p.g.a. denna möjlighet som deltagare från delstaten Massachusetts är överrepresenterade jämfört med andra delstater.

  Antal startande BM 2012, urval:

  1 USA 18830
  —————————-
  Massachusetts 4268
  California 1648
  New York 1554
  Texas 789
  Pennsylvania 784
  —————————-
  Canada 1866
  UK 208
  Mexico 164
  Tyskland 152
  Italien 147
  Frankrike 128
  Japan 123
  Sydkorea 121
  Australien 74
  Spanien 63
  .
  .
  Danmark 49
  Sverige 34
  Finland 14
  Norge 12
  Island 12
  .
  .
  Indien 7
  Kina 4

  http://registration.baa.org/2012/cf/public/iframe_Statistics.htm

  Lycka till i loppet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *