För en del år sedan var det många som sa något i stil med ”äh, intervaller, det behöver inte jag, jag springer ändå inte så fort”. Men därefter har det blivit tydligt att intervaller faktiskt är till för alla, alla kan springa intervaller och alla kan ha nytta av det i sin träning. Och nuförtiden har det nästan gått hysteri i intervallträning och jag tror det är den vanligaste träningstypen som erbjuds vid gemensamma träningspass. Detta är också helt naturligt eftersom många tycker att just intervallpass är jobbigt att genomföra på egen hand.

När det ska tränas intervaller är det vanligt att intervallerna är mellan 20 sekunder och de klassiska tusingarna, dvs 1 kilometer. Och inom detta spannet finns det naturligtvis en mängd varianter av intervallupplägg och det är ju bra. Men jag skulle vilja slå ett slag för lite längre intervaller. För jag tror att många som löptränar mot ett mål har ett mål som innebär en distans på mellan 5 kilometer och marathon. Och då är det bra att springa lite längre intervaller. Tusingar i all ära, men för att vänja kroppen vid en högre belastning behöver vi ibland också träna längre intervaller än tusingar. Farten kommer naturligtvis bli lite lägre ju längre intervallerna är, men vi vänjer kroppen vid en högre belastning på ett bra sätt.

Nu kanske någon tycker att vi också har begreppet ”snabbdistans” och visst, det stämmer. Och jag kan hålla med om att ett snabbdistanspass också kan ge lite av motsvarande effekt. Men jag skulle nog säga att längden på ett snabbdistanspass är från 5 kilometer och uppåt och genomförs en gång medan längre intervaller kan vara mellan 1 och 3 kilometer och upprepas ett antal gånger. Jag tror också att passtypen snabbdistans har hamnat lite i skymundan i förhållande till många andra pass, bland annat de populära intervallpassen.

Jag tycker också de längre intervallpassen på ett väldigt bra sätt kan förbereda dig för en tävling. Ska du till exempel springa ett lopp på 10 kilometer och är van vid dina tusingar så kanske du inte känner dig så bekväm i att veta vad du egentligen går för, vilken kapacitet du har, som i sin tur skulle ge dig information om vilken fart du tror att du kommer kunna hålla i 10 kilometer. Om du då lägger in träningspass på längre intervaller i stil med 3*3 km med 2 minuters vila mellan varje intervall, så tycker jag man mycket bättre får en tydligare bild av vilken kapacitet man har och får en bättre känsla för vilken fart som borde kunna passa i kommande tävling.

Visst, längre intervallpass kan låta väldigt tuffa, men vem har sagt att det ska vara enkelt att bli snabbare? Och framförallt, försök inte hålla samma fart som du gör på dina tusingar. Se det istället som en test om du ligger i närheten av den kapacitet du tror du har för att kunna springa ditt lopp på 10 kilometer på din tänkta tid. Har du som mål att springa 10 kilometer på 50 minuter så kan det vara ett bra test att se om du klarar av att hålla denna fart på 3*3 kilometer med förhållandevis kort vila.

Löpcoach SnabbaFötter

Våga vara lite hård mot dig själv och utmana dig i lite längre intervaller – det har du nytta av!

Share Button