Idag tyckte Sara att vi skulle springa ett backpass och jag tänkte väl att okej då. För ofta när vi springer tillsammans så är det inte fullt ös för min egen del men idag var upplägget sådant att jag kunde få kämpa om jag ville. Generellt sätt så sprang vi en runda som innehöll 3 ordentliga backar som vi stannade till vid. I dessa 3 backar sprang vi 3 backintervaller i varje backe. Jag kan tänka mig att varje backe tog 45-90 sekunder. Jag försökte fokusera på tekniken med bra fotisättning, aktiva ben och bra armpendling. En bra teknisk löpning kändes mer viktigt än att det gick toksnabbt, för jag ville ge benen och resten av kroppen den träning som ett bra backpass innebär. Tillräckligt trött blir jag ändå!

Sen har vi det här med backpass. Jag springer inte backpass speciellt ofta, även om jag vet att det är bra. Det är bra träning för tekniken, det är bra träning för benstyrkan och det är bra träning för flåset. Det är lätt hänt att man känner sig toktrött efter ett träningspass med backintervaller och det är lätt hänt att man frågar sig själv varför, för man kanske inte tycker att man har gjort så mycket och man frågar sig hur man kunde bli så trött av ”det lilla”. Men det är en helt annan trötthet än den man kanske känner efter 15-20 kilometer distans i hyfsat tempo. Och ser man till vad man generellt sett gillar, om man är asfaltsräv som gillar att mala på i platt asfalt eller om man är skogsmulle som hellre springer rätt ut i skogen och inte bryr som om gyttja, backar och obanad terräng. Då har man troligen lite olika inställning till backpass. Jag till exempel, som känner mig som en asfaltsräv, har ett psykologiskt motstånd till att träna backpass medan andra kan tycka att det är kul att få ta i så det knakar i backarna. Det blir på nytt tydligt att man blir bra på det man tränar och att olika typer av löppass vinner i längden.

Åreskutan 07

Loppet runt Åreskutan som jag sprang hösten 2011 var kanske inte riktigt min grej!

Share Button