Genom åren har jag ofta tänkt på en massa nyttiga övningar man borde kunna göra framför TV’n eller om inte annat i reklampauserna. Men det är väldigt få övningar som jag faktiskt har lyckats med, men med balansplattan är jag faktiskt riktigt duktig, till och från, beroende på hur jag känner att behovet finns där. För tyvärr är det ju så att jag är som bäst på den här typen av övningar när jag verkligen behöver det och inte lika bra att tänka i förebyggande syfte.

Jag gissar att många funderar och letar efter vilka övningar de ska göra på balansplattan men jag gör faktiskt lite tvärtom. Jag gör inga övningar alls, eller okej då, jag gör en övning:

Försöker stå kvar på ett ben så länge som möjligt.

Det räcker för mig som övning, dels antar jag att det är bra och skonsamt och dels så blir jag starkare på precis de delar i foten/benet som jag behöver bli starkare i. En sak som jag märkt när jag står mitt på balansplattan med foten så blir det lätt att tyngdpunkten inte är i mitten av plattan eftersom benet sitter fast i slutet av foten, vilket gör att balansplattan då lutar så att hälen är längre ned än tårna och jag får en sträckning längst ned i vaden. Så vill man börja med tyngdpunkten på mitten av balansplattan tror jag man ska stå lite längre fram än mitten på balansplattan.

Ett förtydligande en stund efter att inlägget publicerats: Jag väljer alltså inte bara en övning för att jag inte känner till fler övningar utan för att jag tycker att en övning räcker bra för mig. Jag ser det på något sätt som ett långpass där jag tränar det kroppen säger att jag behöver träna på i det långa loppet, istället för att tvinga på kroppen en massa övningar på gymmet (plattan) som jag inte vet om jag behöver för att bli en bättre långdistanslöpare. Jag tror på att man blir bättre på det man tränar och då tycker jag att stå en längre stund på platan är mer likt långdistans än att göra korta övningar på plattan på samma sätt som jag tror att faktiskt springa långpass ger mer än att pumpa benövningar på gymmet. Kanske inga jättebra jämförelser, jag vet, men det var de bästa jag kom på. :)

Balansplatta Casall

Share Button