Det är inte jättemånga år sedan tjejer inte fick åka Vasaloppet, jag antar att det tolkades som för långt för tjejer. Och det är heller inte jättelänge sedan som loppen som ingår i en svensk klassiker tog fram kortare distanser och därigenom skapade en Tjejklassiker. Vi har också fått vänja oss vid tjejlopp som Vårruset och Tjejmilen där bara tjejer får vara med. På killsidan har det funnits lopp i stil med Grabbhalvan (5 km) och jag tror att även Tjurruset bara var för killar tidigare, men att det nu är öppet även för tjejer.

I allt detta finns det också ett lopp som heter Tjejmarathon. Det har tidigare bara varit öppet för tjejer att deltaga men i år får faktiskt vi killar också vara med och springa om vi vill. Namnet Tjejmarathon kommer dock att vara kvar men jag tror inte att killar måste springa i kjol. :) Trots namnet på loppet är det inte heller den klassiska marathondistansen utan det är ungefär 53 kilometer och går utmed Roslagsleden. Tjejmarathon är ett lopp för välgörenhet och förra året samlades pengar in till ett sjukhus i Kongo för utsatta tjejer. I år går pengarna till ett Hungerprojekt i Bangladesh.

Är du sugen på att läsa mer om detta och hur du kan anmäla dig eller bara skänka pengar, kika in på Tjejmarathons hemsida.

Share Button