Långintervall

Tisdag betyder träning med Running Sweden om man vill det. Jag hade sagt att jag skulle komma dit idag och då fick jag göra det, även om det var kallt och inte jättemysigt ute i Hagaparken. På programmet stod tuffa passet 5*2000 meter med 60 sekunders vila. Att det är snö på marken vilket innebär lite slirigt gör inte passet lättare. Vi var 7-8 stycken i gruppen som jag och Gylle försökte hålla ihop vilket vi faktiskt lyckades riktigt bra med idag.

Det är ett ganska tufft pass och jag brukar säga att det är vanligt att träna kortintervaller och kanske upp till ”tusingar” men ska man satsa på lopp på milen och längre kan det vara bra att lägga in lite längre intervaller ibland. När jag springer på löpband tycker jag det är en tydlig gräns mellan att springa intervaller på 2 eller 3 minuter. 2 minuter känns ganska kort, men 3 minuter börjar nästan bli lite långt. 4 minuter är inte så mycket värre än 3 minuter så därför är min egen uppfattning att mellan 2 och 3 minuter har vi den stora skillnaden. Känner du igen det?

Kör du inte lite längre intervaller nu under vintern är mitt tips att lägga in några sådana pass framåt våren.

Mina adidas Marathon 10 TR är givna ute i snöigt underlag!

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

6 kommentarer

 1. Oj vilket tufft pass. Och givande som attan kan jag tänka. jag hade ett 3 x 3000 meter i mitt träningscchema för länge sedan. Jobbigt, eftersom jag dessutom inte är lika snabb som du är. Men de tar där de ska de där intervallern. Särskilt i snö kanske!

 2. Tvåtusingar är en favorit hos mig och de har i högsta grad hjälpt mig utveckla min snabbhetstålighet och bidragit till min utveckling! Ute kör jag dock inte intervaller just nu (för kallt) och på band har jag ibland kört tvåtusingar men det är rätt tråkigt mentalt med så långa intervaller på löpband!

  En favorit är att köra dem progressivt från halvmarafart till milfart men då brukar jag nöja mig med tre tvåtusingar eftersom det blir ett väldigt hårt pass annars!

 3. Nu i ”borjan” av Boston traninge kor jag kortare intervaller typ 1 minutare, plant och i backe . For att fa upp flaset och formen….Langre intervaller kommer fram i Boston traningen for mig……

 4. Uppochhoppa: Ja, det är ganska tufft. Men vi kör i grupp, det blir enklare och det går ”lagom” fort nu i snön. 3*3 km har vi kört tidigare, 3Västerbron är då en intervall. :)

  Staffan: Ja, jag är ganska ny på 2000-ingar men jag kan tänka mig att det är bra för snabbhetsuthålligheten. Nu körde vi inte progressivt, annars tokgillar jag att köra progressivt på bandet.

  Stefan: Blir säkert bra. Jag kör ingen direkt Bostonträning, jag kör 2013-träning. :) Boston är kul lopp, men ingen bra/snabb bana för mig.

 5. Jag har bestämt mig för att ha marathon.se 3 timmars program för maran som ram för min träning inför maran i höst. Undrar hur lång vila man ska ha inför intervaller som 3×5 km, 4×5 km osv …. hur ska jag tänka?

 6. Mikael: Jag har aldrig sprungit så långa intervaller så jag vet inte. Men generellt tycker jag att ska intervallerna gå ”skitsnabbt” så krävs lite längre vila, men om det är mer ”tröskelliknande fart” så kan man ta kortare vila.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *