I förmiddags var vi med på SkiStar Experience med inriktning carvingteknik. SkiStar erbjuder olika inriktningar på sina Experienceklasser och carving behöver jag öva på, framförallt där backen och underlaget inte är perfekt. Att åka bra i perfekta förhållanden är så mycket lättare än att åka bra i dåliga förhållanden. Det finns också en klass med inriktning offpist och det skulle jag gärna testa, dels är det ju kul att åka offpist även om det händer lite för sällan och dels vill jag gärna bli bättre på det. I Whistler och Chamonix har jag varit med på liknande upplägg, på det sätt att det är ingen ”vanlig” skidskola utan snarare en kombination av pistvisning/guidning men där man också kan få en hel del tips och där olika typer av nedfarter testas. Är man en grupp bör inte gruppen vara för stor och det är naturligtvis önskvärt att deltagarna i gruppen hänger med i samma tempo, vilket naturligtvis är svårt att veta när man bara bokar in sig på en klass. Men jag gillar konceptet.

Efter våra 3 timmar i backen blev det en snabb grötlunch hemma och ombyte till längdkläder. Jag hade bokat in mig på min första längdskidlektion och gamla säsongspolaren Macke ställde upp som läromästare. Jag åkte lite längdskidor utan framgång i unga år, det var alltså väldigt längesedan men för några år sedan tog jag upp det igen och har väl åkt mellan 10 och 25 mil per vinter de senaste åren. Det här blev ingen lektion där jag åkte en massa utan snarare där en massa olika grundläggande övningar gicks igenom. Det är naturligtvis bra och visst kan det vara bra att få in lite teknik och balans vilket säkert är väldigt viktigt, men man vill ju samtidigt åka skidor. Jag jämför det lite med när fotbollspelare ska träna på plan men utan fotboll. Men man ska nog inte förivra sig utan snarare ta till sig av alla tips man får och sen verkligen försöka tänka på dem när man tränar själv i spåret. För med bäst teknik gör man av med minst energin och energin kan vara bra att spara på. Och det är sjukt irriterande när äldre damer bara sveper förbi och det ser inte ut som de tar i alls medan jag sliter som ett djur. Som sagt, ju bättre tekniken sitter där desto mindre energi kan man lägga på annat. Tack Macke för en bra lektion!

Share Button