Efter en jäkla massa veckor har organisationen för New York Marathon kommit fram till hur de ska göra med anledning av att de ställde in loppet på grund av stormen Sandy tidigare i år. Många har väntat länge och undrat vad som händer med deras startplats som inte gick att utnyttja i år. En del ville ha anmälningsavgiften tillbaka, en del ville få startplatsen flyttad till nästa år och det fanns väldigt många andra kreativa lösningsförslag bland kommentarerna på deras grupp på Facebook.

I stora drag har jag förstått det som att beskedet grundar sig på att tre förslag ges:

  • Man får tillbaka en del av anmälningsavgiften
  • Man får garanterad plats i maran år 2013, 2014 eller 2015
  • Man får garanterad plats i halvmaran 2013

Alternativen är inte jättedåliga, vi var nog många som var rädda för att det kunde bli ännu sämre. Men visst finns det saker som drabbade löpare fortfarande hakar upp sig på. Flyttar man startplatsen måste man betala anmälningsavgiften igen och den är inte billig när det gäller New York Marathon (men jag kommer inte ihåg hur mycket det är). Och visst, jag tycker också att man borde få anmälningsavgiften betald. Nu är det som jag läst någonstans, 2 för 1, ”betala för två år – spring ett år”.

Samtidigt är anmälningsavgiften är ganska liten del av kostnaden för många löpare runt om i världen som betalade mycket pengar på resa och boende för en marathonresa där resans anledning aldrig blev av. Och här ligger också en stor orättvisa, de som tidigt i veckan innan loppet sket i att åka till New York och avbokade hotell fick pengarna tillbaka för både flyg och hotell, trots att det vid den tidpunkten hade annonserats ut att loppet skulle genomföras och de därför inte hade någon egentlig anledning att avboka. Men vi som inte sket i loppet utan ville åka dit och springa maran som trots allt skulle genomföras, vi fick naturligtvis inte pengarna tillbaka för flyg och hotell. Summan summarum blev alltså att de som sket i loppet tidigt i veckan de fick alla pengarna tillbaka medan vi som ville springa och åkte dit för att loppet skulle genomföras, vi fick inget tillbaka. Men världen är ju inte rättvis och så inte heller löparvärlden.

Många undrar nog också hur New York Marathon drabbas framöver av detta. Är det många som skiter i loppet framöver när de hanterade denna situation så dåligt, genom att först gå ut med information om att loppet ska genomföras och sen ändrar sitt beslut 36 timmar innan start när alla turister har kommit till stan och kan göra av med sina pengar på hotell och shopping? Naturligtvis är det många som säkerligen, med all rätt, har fått en liten bitter känsla för New York Marathon efter detta, men troligtvis är det ”bara” vi som var på plats i New York och blev drabbade som känner detta. Och det är så många i världen som vill springa loppet ändå så det kommer nog inte bli någon skillnad framöver.

Jag undrar också hur detta kommer att påverka kvaltiderna framöver. De tuffade till kvaltiderna inför 2013 års lopp och med tanke på att de nu garanterar platser till både de drabbade och till de som sket i loppet, så kanske antalet nya som kommer in via kvaltid måste sänkas vilket i sin tur kan innebära att kvaltiderna tuffas till ännu mer. I så fall kan det bli riktigt tufft att kvala in till New York Marathon framöver.

Långpassgänget i New York!

Share Button