Ni som har hängt med bloggen ett tag vet att jag inte är så förtjust i morgonpass. Detta är bara för att det innebär man jag måste gå upp ännu tidigare än vad jag annars skulle behövt och eftersom jag är så dålig på att lägga mig i tid på kvällarna blir tidiga mornar väldigt jobbiga. Men detta är inte detsamma som att jag inte tror på konceptet morgonjogg, för det gör jag. Och det finns ju för all del annan träningsform som också finns under tidig morgonkvist, som t ex spinning och vattenlöpning.

Hade maran blivit av i New York hade det nästan blivit totalvila efter loppet, förutom någon enstaka lugn morgonjogg bara för att känna stämningen i Central Park. Men nu blev det istället morgonpass alla dagar tisdag till fredag. Jag skrev morgonpass eftersom vi inte gjorde korta lugna joggar utan morgonpassen var alltid runt milen och att vi låg ner mot 4:30 min/km var inte ovanligt. Det är alltså inte vad jag kallar morgonjogg utan snarare ett träningspass som utfördes på morgonen eller snarare tidig förmiddag…

När jag tänker mig en morgonjogg så kan den naturligtvis se lite olika ut beroende på hur långt (och fort) man brukar springa i vanliga fall. Morgonjogg för mig är ett pass som bara/mest är till för att öka på den totala veckomängden något. En morgonjogg för mig kanske skulle ligga på 5-8 km och med två morgonjoggar i veckan skulle jag alltså öka min veckodos med 10-15 km. Jag skulle hålla mig till en fart som är runt minuten över den fart jag har på 10 km. Till exempel, springer jag milen på 40 minuter, dvs 4 min/km, skulle jag morgonjogga i runt 5 min/km. Men farten är inte det viktigaste, mer än att jag tycker att det inte får gå för fort, det är ju trots allt en morgonjogg. Ett annat sätt att se på farten eller snarare ansträngningen i en morgonjogg är att jag tycker inte ansträngningen ska vara så stor att jag känner av det på något sätt om jag sedan springer ett annat träningspass redan samma eftermiddag eller kväll.

Här kommer lite bilder från olika morgonjoggar/morgonpass i New York, men ganska skiftande väder.

Share Button