I helgen som gick var jag med i Running Swedens utbildning till löpcoach. I stora drag innehöll utbildningen en dag med teori i form av fysiologi och lite mer löpkonkreta detaljer som olika typer av träningspass, pulszoner med mera. Det kan låta torftigt och det kunde det säkert blivit men kursmaterialet var bra anpassat och Pernilla från PT-School var kanon som föreläsare. Andra dagen vara av mer praktisk karaktär med en variation av löpning och löprelaterade övningar utomhus och övningar inom löpskolning och löpstyrka inomhus. För mig som tidigare, av någon anledning, inte varit så involverad i Running Swedens verksamhet träffade nu Rubin, Lisa, Deri, Cattis och Sirpa, en del av dem för första men förhoppningsvis inte sista gången.

Samtidigt som jag lärde mig en del nytt måste jag erkänna att jag ”tydligen” hade rätt bra koll även tidigare, men det är ganska skönt att få en tydlig bekräftelse på att det jag tidigare haft i min kompetensbank, erfarenhet och filosofi stämmer bra med det vi fick lära oss i helgen. Och jag inbillar mig att även om alla, oavsett tidigare löpbakgrund kan gå kursen och bli löpcoach, är det en fördel om man har sprungit ganska mycket tidigare. Jag blev peppad av att fortsätta hjälpa och stödja andra i sina framsteg inom löpningen, både enskilda löpare men också grupper av löpare. Något jag helt klart tar med mig från kursen, framförallt från teoridelen, är att det inte alls behöver vara mängden kilometer eller tid man lägger på träning som ger ett direkt avtryck för hur resultaten blir, det gäller att träna effektivt och smart för bästa effekt.

Det lite lustiga är att innan jag såg att denna utbildning skulle gå nu så hade jag nog aldrig haft några tankar på att jag skulle kunna gå en utbildning och bli löpcoach. Men under tiden fram till utbildningen och nu efteråt känns det som det naturligaste jag kunde göra. Det känns som att mitt intresse för att hjälpa, motivera och inspirera andra i sin löpning är lika stort som intresset för min egen löpning. Det är också något jag helt klart har märkt när jag den senaste tiden börjat hjälpa fler löpare i sin framfart mot sina mål.

Så, grattis till mig som nu kan titulera mig utbildad löpcoach!

Share Button