8 km intervall

Idag var jag med på IF Linnéas träning. Ja, jag vet, jag borde vara med där oftare. 4*2000 meter i kuperad terräng stod på programmet. Totalt 8 km är ganska långt i intervallform och sådana långa intervaller i kuperad terräng kan både vara ett svårt pass och ett jobbigt pass. Det är inte lätt att känna vad som är lagom och rimlig fart så att man kan hålla samma fart genom alla intervallerna. Det märktes också eftersom en del gick ut i mycket högre fart än de skulle lyckas hålla hela vägen. Tyvärr, men inget ovanligt.

Jag siktade in mig på en kille som är något bättre än mig på relativt korta distanser och framförallt springer han som en klocka. Okej, i några hundra meter på första intervallen föll jag för snack och grupptryck och följde med några som rusade, men sen blev jag klok igen och höll mig till min plan. Vilan var bara 60 sekunder vilket är lite men också bra i dessa längre intervaller, det gör att passen verkligen blir ”tävlingsfartliknande”. Intervallerna gick bra även om det tar emot en del att springa tuffa backar som absolut finns på denna sträckning. Det gick också ganska bra att följa min hare till en början med på tredje intervallen blev jag lite efter så att jag inte kunde starta samtidigt på sista intervallen eftersom vilan då hade blivit för kort. Istället hängde jag med nästa gäng som drog iväg och det gick utan större problem, en liten skillnad i fart kan vara stor skillnad i ansträngning, det får bli dagens statement!

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

2 kommentarer

  1. Ja, det där känns knepigt, tycker jag. Hur snabbt ska man springa intervaller av olika längder? Det finns väl lite olika modeller för att beräkna det där?

    Jag springer milen på en viss tid, som jag planerar att sänka ganska kraftigt det närmsta året. Hur ska jag tänka när det gäller längder och farter på intervaller? I måndags testade jag s k Supertusingar, 10 stycken. Det var kul. Men jag vet inte vad farten säger om min kapacitet eller om jag borde sprungit de snabbare för att höja min nivå. Hur ska man tänka?

  2. Elin: Du är helt klart inne på väldigt intressanta frågor som säkert många undrar över. Samtidigt som det inte finns några exakta svar så behöver det inte finnas något som är helt rätt eller helt fel. Vi är alla olika, tar åt oss träning på olika sätt, har olika bakgrund och olika mål. För att svara på detta mer i detalj är det bäst att göra det mer person till person för bästa resultat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *