Hur långt är 5 km?

Idag trodde jag att jag skulle springa 5 kilometer i en ny stafett – i sprintdistansen i ITU World Triathlon Stockholm. Vi var ett lag på tre killar som på ett enkelt sätt kom fram till vem som skulle ta vilken sträcka och naturligtvis kunde jag inget annat än ta löpningen. Viktor och Jaime tog simning och cykling. Det regnade inte när stafetten började men mitt under cyklingen började det fullkomligt ösa ner och jag undrade både en och två gånger vad jag gjorde där i växlingszonen dyngsur i åtsittande kalla kläder. Tur hade jag att Viktor och Jaime skötte sig mer än utmärkt, annars hade det blivit ännu jävligt mycket kallare!

När det blev min tur plaskade jag iväg på blöta mattor genom hela långa växlingsområdet och sen ut på min runda. Rundan var väldigt koncentrerad runt slottet med många tvära kast och 180 graders vändningar. Detta gjorde att man såg löpare hela tiden men också att rytmen pajades en del i alla dessa svängar. Det kanske inte spelade så stor roll för tiden egentligen, men känslan tappade man lite och känslan ska inte underskattas. Det slutade regna under min löpning och till slut sprang jag upp till slottet för andra gången och in i mål.

Hur gick det då? Ja, det är en bra fråga som det finns två svar på. Placeringsmässigt blev vi tvåa och det är ju kul att det gick så bra, så det får vi vara nöjda med. Men lite irriterande att vi förlorade med futtiga 10 sekunder mot de som var före oss. Vid varvningen hade jag gärna tagit emot information från arrangörerna om hur vi låg till, men vad ska man kräva, det stod funktionärer utplacerade längs banan, men de visste inte alltid vart vi skulle springa… När det gäller hur det gick tidsmässigt så är det en stor gåta. Om sträckan jag sprang hade varit 5 kilometer, som den skulle vara, hade jag satt personligt rekord med runt 2 minuter och det är helt enkelt inte realistiskt på 5 kilometer. Alltså, sträckan var inte 5 kilometer och hur lång den egentligen var, som är grunden till hur fort jag sprang, verkar det vara svårt att få reda på.

Under eftermiddagen fick jag lära mig att det tydligen, av någon anledning, är okej för arrangörerna att inte hålla den distansen de presenterar, utan det får diffa på 10 procent. Okej, är det en regel så är det så och jag kan förstå om det ibland kan vara svårt att få till exakt en jämn distans som 5 kilometer. Men borde inte arrangörerna i alla fall kunna tala om verkligheten, att sträckan inte är 5 km utan x,x kilometer? Och jag undrar, hur kan man räkna i form av personliga rekord på olika banor när distanserna inte är vad de utgör sig för att vara, om det nu är så att de får diffa 10 procent? Så ett annorlunda tips till er som vill sätta personligt rekord på marathon, se om ni hittar en triathlontävling på ironmandistans som har stafett, för där kanske marathondistansen bara är runt 38 kilometer. ;)

Share Button

Kenth

6 kommentarer

 1. På kartan som man fick stod det att man skulle köra 2 varv i gamla stan. Frågade även funktionärerna om man skulle ta 2 varv fick svar ja Så då gjorde jag det. Min garminklocka visade då 6,6 km.

 2. Ja det är galet bra att ni belyser detta! Bra jobbat. OCh så diggar jag f ö att du skrivit ut dina mål för 2012 på bloggen. Det är coolt! Heja!

 3. Ser jag inte en liten pronation i steget :) ?

 4. Nästan så jag hoppas att jag snart får chansen att komma under 45 minuter på milen utan att behöva träna särskilt mycket – det är ju bara att se till att välja en ”triathlonmil” ;-)

 5. Kristi: Ibland är funktionärerna mest i vägen…

  Annie: Nja, jag vet inte om jag diggar att mina mål står på bloggen, tiden för att klara dem rinner liksom iväg… :(

  Stefan: Inte omöjligt!

  Petra: Du gör lätt sub 45 på vilken triathlonmil som helst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *