Träna där du är

Rubriken skulle kunna innebära att löpning är så enkelt eftersom man alltid kan börja springa direkt vid ytterdörren. Men denna gång är innebörden något annat. Jag hörde igår ett uttryck som kommer från Petras coach Ingmar som var något i stil med ”träna där du är och inte där du vill vara”. Och idag när jag pratade med polarn så sa han något annat men som hade samma innebörd, dvs träna i närheten av din nuvarande kapacitet och inte i närheten av den kapacitet som du kanske vill ha (om inte de sammanfaller förstås). Det gäller alltså att ha en viss självkännedom om vilken kapacitet man för tillfället har.

För mig innebär ”träna där du är och inte där du vill vara” att du ska träna träningspass som ligger i en relevant närhet till den nivå du för tillfället är på. Gör du för tillfället milen på 50 minuter ska du träna pass som ligger i en ambitionsnivå däromkring och inte på en ambitionsnivå för milen på t ex 43 minuter, steget är alldeles för stort. På samma sätt som jag ska träna mina pass i närheten av min nuvarande kapacitet och inte i stil med marathonlöparna i OS. Detta borde ingå inom konceptet ”träna smart”. Förutom att effekten av träningen borde bli bättre så minskar också skaderisken.

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

5 kommentarer

 1. Du (och Ingemar) är så klok(a). Men hur vet man att man tränar där kroppen är och inte huvudet? Händer det inte alltför ofta att folk underskattar sin förmåga..? Eller jag kanske är ute och cyklar helt…

 2. Tänkvärt! Och nog ibland svårt. Särskilt när viljan kanske är större än förnuftet. Samtidigt som man ju oxå måste utmana sig för att utvecklas. Balans…

 3. Jag jobbar på det där nu. Har dragit av ett korsband och är helt plötsligt inte alls där hjärnan är van vid. Nya mål! Förhoppningsvis kan jag lära mig något viktigt :-)

 4. Intressant, men håller med tidigare inlägg. Det kan vara svårt att veta var man faktiskt är! Jag fattar nog inte riktigt innebörden av uttrycket!

 5. Helena: Det kanske inte alltid är helt lätt. Men jag vill ändå tro att man har en hyfsad självkännedom om man är god för t ex 45, 50 eller 55 minuter på milen. Sen tror jag det både finns de som underskattar sin förmåga och de som överskattar sin förmåga.

  Malin: Visst ska man utmana sig för att utvecklas. Men det är här jag tycker att man ska utmana sig lagom mycket i lagom stora steg.

  Sara: Aj, jobbigt med korsbandet, hoppas det bättrar sig bra. Jag tror att du redan är en bra bit på väg att förlika dig med din situation och nuvarande ”nuläge” eftersom du här visar på den självkännedom som krävs.

  Carina: Kanske inte är helt enkelt uttryck. Jag funderar på att skriva ett nytt inlägg om det med lite mer exempel. Får se vad det blir av det…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *