Långlöparnas kväll

Igår var det något som arrangören FK Studenterna kallar Långlöparnas kväll på Stockholm stadion. Man kunde välja mellan 2000 meter och 10000 meter. Löparna på 10000 meter hade delats in i 3 olika heat på ett sätt jag inte förstår. I normala fall borde långsammaste löparen i t ex B-heatet vara snabbare än segraren i C-heatet, men så var det inte på långa vägar. Det diffade på många löpare och med flera minuter, trots att man vid anmälan skulle informera om sitt bästa resultat på distansen från senaste 2 åren, om man hade något. När jag ändå håller på så undrar jag varför man inte har vätskekontroll på ett lopp över 10 kilometer? Inte ens efter målgång fanns det dricka utan det förutsattes nog att man skulle ha med det själv eller dricka på toaletten. Jag undrar hur reaktionen hade varit om till exempel Midnattsloppet och Tjejmilen, som båda också är 10 kilometer, inte hade haft någon vätskekontroll.

Visst var det kul att se de snabbaste löparna men jag tror ändå det var roligast att se och heja fram löparna i C-heatet där många hade 40 minuter som sitt stora mål. Många sprang jämnt på en fart som pekade på precis under 40 minuter och de höll ihop det väldigt bra och vi fick se många personliga rekord under 40 minuter på milen. Det blir också så tydligt att det inte behöver vara de snabbaste löparna som är gladast, alla kämpar för sina mål och blir superglada när de lyckas med sin målsättning. Det märktes också vilken nervositet som fanns innan start och vilken glädje och lättnad som infann sig efter målgång med ett nytt personligt rekord från loppet.

Tyvärr är denna kväll bara till för hyfsat snabba löpare eftersom arrangören sätter en gräns på 45 minuter och stänger målet när 45 minuter har gått. Lite synd eftersom det säkert är många som kanske vill vara med och springa mot sina måltider på kanske sub 45, sub 50 eller sub 60 minuter.

Efter loppen försvann allt folk fortare än kvickt, förutom folk från IF Linnéa som firade framgångarna med skumpa och tårta på läktaren. För självklart ska framgångar firas!

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

4 kommentarer

  1. Blir lite förvånad av dina frågeställningar då jag trodde du visste mer om friidrott mtp att du varit med ett tag, även om det bara är på motionsnivå. Det finns visst möjlighet till vätskekontroll på 10000m, men den allmänna inställningen från majoriteten av löparna är att de inte vill ha det på så korta lopp eftersom vätskeförlust inte är någon faktor att räkna med på 10000m samt att man inte vill ha de sekunders förluster det tar att avvika till vätskebordet (som i så fall placeras på ytterbanorna) och tillbaks till bana 1.

    Seedning är alltid en svår historia, där dagsform och ibland lite postivt uppskattad egenform kan inverka. Notera också att detta 10000m är ett av de få lopp som är öppet för klubblösa, och FK Studenterna gör detta för att vara schyssta mot de motionärer som vill ha en tid på 10000m; det finns inga som helst krav på att tillåta klubblösa att vara med i normala fall.

  2. Anders: Nja, visst har jag sprungit ett bra tag men detta var mitt första långlopp på bana. Om man hade möjlighet till vätskekontroll och hur det då skulle hanteras vet jag inte, oavsett om jag är ny på detta eller inte. Kanske är möjligheten att man helt enkelt ställer ut en egen flaska. Det jag reagerar över är hur det på en del millopp inte behövs vätskekontroller medan det på andra millopp finns både en och två kontroller.
    Ja, seedning är säkert svårt, det förstår jag. Och visst är det schysst av FK Studenterna att låta klubblösa och vissa motionärer vara med. Och jag tycker det verkar rimligt att t ex klubblösa och motionärer som inte presenterar något resultat på distansen de senaste åren får starta i C-heatet, vilket gör att arrangören inte vet hur snabba de är. Fast det antagandet är inte heller rätt, eftersom jag som motionär inte hade presenterat något resultat från de senaste åren i anmälan (eftersom jag aldrig sprungit 10000 meter på bana) men ändå blev placerad i B-heatet.

  3. Jag skulle gärna prova att springa bana någon gång, dock inte på någon tävling utan bara för att få prova på. Var kan man göra det? Är tex Stadion öppen för vem som helst eller måste man vara med i någon klubb?

  4. Mari: Självklart ska alla som vill få prova på att springa på bana. Jag vet inte riktigt hur det är med ”öppenheten” på Stadion, men jag springer ibland på Kristinebergs IP i Kristineberg på Kungsholmen i Stockholm och den verkar alltid vara öppen, bara att traska in och springa vad man vill. :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *