Riktig vila

Idag har jag suttit stilla på tåg, på möte och i bil. Jag har inte varit i närheten av att träna på något sätt och jag har inte ens tänkt träning. Varför skriver jag då ett blogginlägg kan man ju med all rätt undra. Det jag vill göra är att belysa vilan, den riktiga vilan.

Det är inte ovanligt att man ser de som berättar om aktiv vila i någon form. De vilar, men powerwalkar lite ändå. Eller cyklar lite lugnare än vanligt. Eller går på ett yogapass. Varför måste man träna på dagen man kallar vila? Är det så hemskt att helt låta bli att träna? Har man inget annat att göra eller är man rädd att tappa formen tokfort om man inte tränar? Jag tycker absolut att man kan vila helt från träningen utan att det gör något. Jag tänker också lite på de elitidrottare som kanske tränar 10-12 pass i veckan, men även om de ofta tränar dubbla pass så är det många som vilar helt från träning en dag i veckan.

Våga unna dig dagar helt utan träning, det gör absolut ingenting!

När jag vilar, då vilar jag på riktigt!

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

10 kommentarer

 1. Det där med vila är ett helt kapitel för sig. Personligen har jag väldigt svårt att vila på riktigt. Jag känner nog ofta att jag inte riktigt ”har tid” att vila. Känns ju som att det är träningen som gör nyttan, inte vilan. Vad fel man kan ha! Men sedan blir jag ofta rastlös också. Mår inte bra av att ligga i soffan.
  Och ett annat krux är ju att tränar man mycket så måste man hinna med alla måsten på vilodagar. Och det är ju ingen vila direkt att storstäda, fixa i trädgården, storhandla, tvätta osv.

  Summa sumarum: Jag håller med dig. Vila borde få vara vila! Man ack så svårt!

 2. Jag tycker det är riktigt svårt att vila helt. Känner mig alltid så rastlös och om jag har vilodag går jag alltid dit jag ska för att röra mig istället för att ta t-banan etc. eller tränar ett lungt pass. Vet ju att det inte är bra för man bör ju vila men det är svårt, kan ju inte direkt binda fast mig hemma i sängkarmen på kvällarna.

 3. Ja visst är vilan viktig! Men man kan vila på många olika sätt. Att träna lite lugnt en ”vilodag” är inte fel det heller. Det som händer när man tränar väldigt mycket under en period (hårt eller mängd) då när man sen vilar kan man bli otroligt seg i kroppen. Att då ”vila”, men ändå hålla igång lite, kan hjälpa mot det, men kroppen får ändå en time-out. Men det är ju lite olika från person till person, hur man känner efter en hård träningsperiod/vilodag.

 4. Många kanske slarvar med begreppet ”återhärmtningspass” ” genomblödningspass” och ”alternativ träning”. Jag kan tycka jag vilar från löpningen när jag tex yogar, men vila från träning är det ju inte . Men jag är en sån där som verkligen VILAR och det flera dagar i veckan! :)

 5. Jag är sååå bra på att vila. Egentligen är jag rätt lat och ser ofta fram mot mina vilodagar. Ofrivillig vila gillar jag däremot inte alls. Då jag på grund av yttre omständigheter missar pass och inte kan göra något åt det. Sånt är lite frustrerande.

 6. Alltså, det beror ju helt på vilken nivå man ligger på. Vila för en elitlöpare är kanske inte detsamma som vila för en motionär. Men oavsett nivå tror jag de flesta skulle må bra av att vila mer, inte minst för själens skull. Och kanske upptäcker man mer av världen utanför träningen på köpet.

 7. Det finns en historia om en elev som frågar sin Zen-mästare vad Zen egentligen är. Mästaren svarar då enkelt: När du skurar golvet, skura golvet. Dvs fokusera på det du gör och det du gör nu.
  Brukar tänka på det. När jag kör långpass, fokusera på långpass. Intervaller, kör intervaller. Och när jag vilar, då vilar jag :-)

 8. LL: Visst är det ett helt kapitel för sig, utan att jag hade det i åtanke när jag skrev inlägget. Du får kämpa för att vila! :)

  Pilla: Om du vill vila så kämpa för det, det kanske det är värt!

  Karin: Visst kan man köra lugna pass, återhämtningspass och kalla passen man kör lite vad som helst. Men jag skulle nog i min värld ändå kalla det träning om jag tränar något och inte vilodag. Om bara tuffa pass räknas har jag nästan bara vilodagar. :)

  Annie: Precis, även lugna och/eller alternativa pass kan väl få kallas träning.

  Carina: Jag är också grym på att vila och då menar jag att jag inte tränar alls! :)

  Petra: Vila borde kunna vara vila för alla. Vad som är lugnt eller alternativ träning kan ju däremot variera. Och visst finns det mer än träning i livet, det borde alla testa!

  Linda: Haha, ja, jag kan hålla med. Vad är aktiv vila?

  Thomas: Tack för den, den borde många tänka på!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *