Idag är det exakt 100 år sedan marathonloppet vid OS i Stockholm 1912 gick av stapeln. Det var över 30 grader varmt när 69 löpare från 19 länder som startade, 35 kom i mål, en dog och vann gjorde sydafrikanen McArthur på 2.36, nytt olympiskt rekord.

Idag är det över 10000 löpare anmälda från 66 länder. Start och mål är på Stockholm Stadion som byggdes till de Olympiska Spelen 1912. Fokus är på att det är 100 år sedan marathonloppet genomfördes och därför gör arrangörerna vad de kan för att det ska vara så likt som möjligt som det var för 100 år sedan. Banan är så lik som möjligt och det som kanske mest märks är klädseln. Funktionärerna kommer vara tidsenligt klädda och de har uppmanat publik att klä sig tidsenligt och även oss löpare. Det finns, eller skulle funnits ska jag säga, tidsenliga linnen att köpa på mässan, men trots att jag var där redan igår efter lunch hade de bara storlek XXL kvar. Trist att de inte kan sälja tidsenliga kläder till alla som vill köpa. Däremot får alla löpare en vit snusnäsduk att ha på huvudet. Jag kommer därför troligtvis springa i ett par lite längre vita shorts, ett vitt linne och vit snusnäsduk på huvudet, allt för att vara så lik som jag kan.

När jag igår gick omkring på mässan och såg alla dessa människor i tidstypiska kläder, där stod gamla bilar och många privatpersoner hade engagerat sig i detta för att tillsammans göra det bästa möjliga för att evenemanget ska bli så bra och tidstypiskt som möjligt. Därför tycker jag att man kan ställa upp på detta i den mån man har möjlighet eller springa i ”vanliga” löparkläder. Jag tycker man kan hedra detta ”one-in-a-lifetime-lopp” med att låta det vara som det var då, som just detta jubileumslopp är tänkt att vara. Maskeradliknade påhitt eller annat för att man tvunget vill synas tycker jag man kan spara till Midnattsloppet eller andra jippo där det passar bättre.

 Foto: Colette De Graaf

Share Button