Här kommer ett blogginlägg som jag funderat ett tag på och jag hoppas att jag ska kunna få till det tillräckligt tydligt. Jag tycker vi i alldeles för stor utsträckning snackar ner oss själva. Ja, ni märker att jag skriver ”vi” vilket innebär att det även hänt mig själv, men jag har börjat vända på tankarna.

Det är alldeles för ofta som jag hör och läser att folk inte tror att de klarar av något de har framför sig. Och detta trots att stora delar av deras bekantskapskrets verkar tro tvärtom. Varför är det så? Är självkännedomen av vad man klarar av så dålig att bekantskapskretsen vet så mycket bättre? Eller är självförtroendet så dåligt att vi inte vågar tro att vi klarar av det vi har framför oss? Eller snackar vi bara skit för att alla ska kunna berätta hur fantastiska vi är när vi genomfört tänkt aktivitet med bravur? Och skulle det trots allt gå åt helvete har vi ju redan innan berättat att vi inte trodde på att vi skulle klara av det, hängslen och livrem alltså. Är allt detta för att få så mycket bekräftelse och uppmärksamhet som möjligt? Eller varför?

Okej, visst finns det de som har all anledning att någon enstaka gång vara tveksam på sig själv, men det borde vara i t ex Vasaloppet om man aldrig sett snö tidigare eller liknande. Men ofta är det av helt andra, mindre relevanta, anledningar som man inte tror på sig själv i den utsträckning man borde.

Att tänka negativt tror jag också kan försämra våra chanser att faktiskt lyckas. Om man t ex står på startlinjen inför ett lopp och tänker ”det här går aldrig”, så ökar nog inte direkt chanserna för att det ska gå på bästa möjliga sätt. Och är det så att man utåt säger att det säkert kommer gå dåligt men innerst inne vet eller tror att det kommer gå bra så är man återigen ute och fiskar positiva omdömen när det visar sig att det, trots allt, gick bra. Och när det har gått bra kan man spinna vidare och säga något i stil med ”hur klarade jag detta, det trodde jag aldrig!” och så har man säkert fått några fiskar till! Varför vågar vi istället inte vara ärliga både mot oss själva och mot andra?

Jag tror att vara positiv och tro på sig själv är av stort värde i uppladdningen, både fysiskt och mentalt. Hur skulle det se ut om Usain Bolt gick omkring och sa att han inte tror på sig själv, att han tror att det kommer gå dåligt, att han inte kommer vinna osv? Okej, det kanske är osvenskt att våga säga att man tror att det kommer gå bra, men vi kan ju börja med att inte prata om och tro att det kommer gå dåligt.

När det gäller specifikt löpning så har vi ju som bekant en stor löparvåg just nu och det är ju fantastiskt kul. Jag tror att folk springer av fler olika anledningar än förr och en anledning behöver inte vara bättre eller sämre än någon annan. En anledning kan absolut vara att försöka springa så fort som möjligt, slå sina rekord osv, men vi borde också tänka på andra anledningar som borde gälla även de som vill springa ”på tid”. Vi ställer oss förhoppningsvis på startlinjen för att vi tycker det är kul och ser fram emot att få springa loppet. Har vi anmält oss borde vi försöka starta och startar vi borde vi försöka ta oss i mål. Om det inte blir på en tid som får alla andra att jubla, spelar det så stor roll? Vi springer väl först och främst för oss själva, eller? Även om vi inte sätter pers kan vi ju genomföra loppet, springa för att vi tycker om det och fortfarande känna att vi är med i gemenskapen som genomför loppet. Vi behöver inte bryta så fort vi känner på oss att vi inte kommer göra en tid som gör att alla kommer jubla. Jag tycker det är alldeles för stor andel DNS och DNF i våra lopp!

Jag håller med Pierre de Coubertin – De moderna olympiska spelens grundare, att:

”Det viktigaste i livet är inte att segra, utan att kämpa väl”

Tyvärr verkar inte SOK hålla med de moderna olympiska spelens grundare med tanke på vilka krav de ställer på idrottarna.

Kämpa på hela vägen till mållinjen, även om ni inte sätter pers varje gång! Foto: Petra Månström

Share Button