Igår när jag kom till 400 metersbanan på Kristinebergs IP och jag i vanlig ordning började räkna på kilometertider och varvtider började jag också fundera på en annan sak. Jag har fått för mig att jag hört att tartanbanan på Krillan är en av de tartanbanor i Stockholm som faktiskt är 400 meter runt. För även om man kan tro att det alltid är det så är det inte det. Om jag inte missminner mig så kan ett varv också vara runt 360-370 meter eller nåt sånt. Jag tror till och med att det kan vara så på gamla kolstubben runt fotbollsplanen därhemma.

400 meter låter ju väldigt lämpligt, jämnt och bra, men varför är en del kortare, som jag då gissar runt 360-370 meter? Det måste bli mycket knepigare när de ska sätta ut häckar på rätt ställe tycker jag, eller? Jag undrar också om 360-370 meter också blir jämnt på något annat sätt, typ att ett visst antal varv blir en mile eller liknande.

Och hur skulle jag tackla ”problemet” om Krillan var t ex 370 meter? Nu springer jag på i min gissning/vetskap att ett varv faktiskt är 400 meter. Men hur skulle jag räknat annars? Jag har inte sprungit på så många ställen så jag vet inte hur markeringarna ser ut om ett varv inte är 400 meter. Och hur mycket ”fel” skulle det bli om ett varv är 370 meter men jag räknar med 400 meter? Jag försökte räkna lite och drar samma exempel nu som jag tänkte på då. Om jag ska hålla ett tempo på 4:00 min/km, så blir det 96 sekunder på 400 meter, dvs ett varv. Men om ett varv bara är 370 meter och jag springer det på 96 sekunder så lurar jag mig själv att tro att jag har haft ett tempo på 4:00 min/km, men verkligheten är att jag haft ett tempo på nästan 4:20 min/km. Ganska stor skillnad alltså.

Jag ser också kopplingen till de lopp som inte är exakt 5 eller 10 km. Om loppet är 5,2 km kanske man blir sur för att det gick dåligt (när man egentligen sprungit längre än 5 km). Och om loppet är 9,7 km kallar man kanske det att man sprungit skitfort, är jättenöjd och kanske slagit personligt rekord, men men i själva verket har man fått mer än 1 minut tillgodo med tanke på att loppet var 300 meter för kort.

Det kanske låter som små siffror och marginaler men räkna gärna själv hur det skulle blivit för dina tänkta tider så ska du se att det faktiskt gör skillnad.

Share Button