Vad innebär det för dig att anmäla dig till något lopp? För mig innebär det att jag har bestämt mig för att jag vill delta i loppet. Och jag trodde kanske det var en naturlig anledning, men kanske inte. Vi såg hur över 4000 (av 21000) löpare aldrig kom till start i årets Stockholm Marathon, men visst, det var väldigt speciella väderomständigheter. Men i årets Göteborgsvarv, som hade bra väder, så var siffrorna ännu värre, där var det nästan 30% eller runt 18000 som inte kom i mål. Jag undrar hur det är i Vätternrundan som är på gång nu och även i Lidingöloppet och Vasaloppet. Vad är det som gör att så många skiter i att komma till start?

I New York Marathon brukar de säga att 95-98% kommer till start och genomför loppet och de hävdar att det beror på att det är svårt att komma med och många har kanske bokat startplats och resa flera år i förväg. Innebär det att våra svenska lopp är så mycket mindre värda eftersom vi behandlar dem som vi gör?

Naturligtvis finns det de som har rimliga orsaker, som skador och det kan hända alla. Men jag kan tänka mig att det också finns de som har mindre relevanta bortförklaringar. Kanske är rädd för att inte slå pers eller att få stryk av andra/någon man känner. Och visst, alla får göra som man själv vill, men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite synd. Tänk på alla dessa anmälningsavgifter som företag och sponsorer betalar in till Göteborgsvarvet och andra arrangörer i tidiga skeden som sedan någon struntar i att använda. Betalar man tillbaka anmälningsavgiften till sitt företag eller sponsor om man inte startar? Troligtvis inte. Och i dagens läge där många populära lopp blir ”fulltecknade” kan jag inte heller låta bli att tycka synd om de som faktiskt ville vara med men inte fick en plats, samtidigt som det är en så stor del av de anmälda som struntar i att ställa upp. Jag kommer ihåg hur jag på TV har sett en kille som år efter år bara springer halva Stockholm Marathon och inte planerar att springa mer än så. Och han tycker det är kul och är nöjd med halva distansen. Samtidigt som det är svårt att säga att han inte får göra som han vill, han har ju trots allt betalat anmälningsavgiften, så kan jag inte låta bli att tänka att han tagit en plats från någon som ville vara med och springa hela distansen.

Share Button