Idag är det lördag och det är en vecka kvar till Göteborgsvarvet. Göteborgsvarvet är en halvmarathon och jag gissar att många har detta lopp som sitt stora mål för säsongen. Det hade i alla fall jag innan jag började springa marathon och inte sprang Lidingöloppet. Vad innebär då detta för träningen och uppladdningen? Jag ska försöka beskriva hur jag ser på det utifrån mina erfarenheter och vad jag tror på.

Naturligtvis beror detta på vilken träningsbakgrund man har från vintern och våren. Om jag satsar på halvmaran så skulle jag en vecka innan loppet springa ett lagomlångt distanspass, till exempel 12-15 km där farten antingen är progressiv eller där jag kan lägga in tänkt tävlingsfart mot slutet sista kilometrarna. På måndag/tisdag skulle jag ta ett kortare distanspass, kanske 7-8 kilometer där jag lägger in 2-3 fartdelar på 3-5 minuter. Sen skulle jag på onsdag/torsdag köra mitt sista pass som antingen är en lugn kort distans med efterföljande stretch eller ett kortare distanspass med inslag av korta intervaller.

Som ni ser är min taktik 3 pass sista veckan där distansen blir kortare och kortare. Det finns hela tiden inslag av fart, där intervallängden kortas för varje pass men där farten ökar för varje pass. Jag tycker inte man ska vara rädd för att ”leta fram farten” sista veckan. Tränar man i normala fall 1-3 gånger i veckan kanske detta blir lite för mycket och då får man helt enkelt anpassa till sin egen träningsbakgrund. Och ska man springa en halvmara om en vecka men av någon anledning inte kunnat få till så mycket träning ska man inte försöka ”träna ifatt” det man har missat, för det är tyvärr för sent. Då kanske det är bättre att jogga lite lätt och känna på löpningen och se till att stretcha och få upp lite rörlighet.

Share Button