Idag gick marathon i Hamburg och det var återigen dags för Mustafa Mohamed att springa ett marathon, det första sen 2005 i Sevilla. Musse satte svenskt rekord på halvmaran med 1:02:40 och det var efter den fantastiska tiden han och hans tränare bestämde sig för att ställa upp i en ny mara för att om möjligt klara den mycket hårda kvaltiden till OS-maran i London i sommar, som är satt till fantastiska 2:11:00.

Musse passerade milen på 31:06 och halvmaran på 1:06:18, helt enligt plan, för Musse brukar faktiskt kunna springa med negativ split. Men den tredje milen gick lite tyngre och ett smått underverk väntade om på fjärde milen om det skulle kunna bli en OS-start. Musse avslutade starkt på fjärde milen, när han sprang den till och med snabbare än öppningsmilen. Men det räckte ändå inte hela vägen fram till 2:11:00 och en OS-biljett eftersom Musse gick i mål på 2:12:28.

Musses 2:12:28 står sig dock väldigt bra i svensk konkurrens genom tiderna. Med sitt nya personliga rekord på distansen är han mindre än 2 minuter efter Kjell-Erik Ståhls svenska rekord på 2:10:38, satt när Kjell-Erik blev 4:a vid VM i Helsingfors 1983. Det rekordet har alltså snart stått sig i 30 år och kommer väl så att göra om inte Musse slår det nästa år. Den andra svensk som sprungit under kvaltiden till OS-maran i London är Åke Eriksson som gjort 2:10:53.

Bild på Musse lånad från hans hemsida

Share Button