Överallt, i alla möjliga sammanhang kan man stöta på diverse ordspråk som någon har myntat. Inom näringslivet såväl som inom idrottsvärlden. Ofta kommer ordspråket från någon framgångsrik person (även om mindre kända personer också kan ha kommit på bra ordspråk), som kanske också är en av anledningarna till att ordspråket överhuvudtaget kommer fram i rampljuset. Jag gillar bra ordspråk och på något sätt känns det som att personerna som myntat bra ordspråk ofta är eller varit väldigt kloka och insiktsfulla personer, även om de myntat ordspråket i unga år. Jag tror också att denna fokusering som ordspråket i någon mening ofta för med sig har hjälpt dessa personer i deras karriärer.

Mitt första ordspråk på bloggen kommer från en av mina friidrottsidoler – Jesse Owens:

Everybody should have a dream!

Jesse Owens hade sin främsta storhetstid under mitten av 1930-talet och det som kanske oftast nämns är hans fantastiska triumf vid OS i Berlin 1936. Jesse Owens lyckades här ta 4 guld – 100 meter, 200 meter, längdhopp och korta stafetten. Speciellt längdhoppsfinalen fick ett historiskt slut. Jesse Owens konkurrent och nära vän, tysken Lutz Long, ledde inför sista hoppet när Jesse klämde i med 8,06 meter och vann även den grenen. Den första som kom fram och gratulerade var Lutz Long, mitt framför ögonen på en ursinnigt arg Adolf Hitler, sen lämnade de två vännerna arenan arm i arm. För detta ärades Lutz Long med Pierre de Coubertins medalj, True Spirit of Sportsmanship medal, en specialmedalj som delas ut av IOK till någon som visat en sportsmannaanda utöver det förväntade under de olympiska spelen. Det har endast deltas ut 10 sådana medaljer.

(Pierre de Coubertin är de moderna olympiska spelens grundare)

Share Button