Ni är säkert många som redan hört det från olika håll, men jag kan inte heller låta bli att skriva ett blogginlägg om det. Igår avgjordes VM på ultradistansen 100 km för både killar och tjejer och för svensk del blev det väldigt bra utdelning. Både Jonas Buud och Kajsa Berg vann silver i sina klasser.

Vad innebär det då att springa 100 km så här fort. Jag tänkte försöka ge mig på en jämförelse för att vi ska förstå den fantastiska prestationen. Jonas sprang sina 100 kilometer på den nya svenska rekordtiden 6:28:58. Detta innebär 2,37 marathon i sträck där snittiden på marathon är drygt 2:44. Eller om vi omvandlar det till hastighet så blir det drygt 3:53 min/km. Visst är det en sanslös fart att hålla i 10 mil!?

Om man nu inte har sprungit marathon eller längre så tänkte jag göra en jämförelse till. Jag tar mig själv och mina tider som exempel, även om jag inte vet om jag ”håller” normalt bra på längre distanser. I fart på mina personliga rekord skiljer det ungefär 10 sek/km mellan milen och halvmaran. Sen skiljer det 15 sek/km mellan halvmaran och maran. Jag har alltså en differens i sek/km på 25 sekunder mellan milen och maran. Vad det skulle bli om jag skulle ge mig på 10 mil vet jag inte, men med tanke på hur trött man brukar vara efter ett marathon så är det nog en hel del.

Kul också att både killar och tjejer får vara med och på samma distanser, vilket det brukar vara i de flesta ultralopp. Jag tror också man brukar kunna se att det inte behöver skilja så mycket på killar och tjejer i just ultralopp. Kul eftersom det är så pass nyligen som tjejer fick springa marathon i OS, vilket inträffade första gången 1984 i Los Angeles när amerikanskan Joan Benoit vann.

Share Button