Rubriken är ett ständigt pågående ämne bland skointresserade löpare. Jag tänkte att nu i samband med att jag är här är det väl på sin plats att jag drar mitt strå till stacken och berättar hur jag ser på det hela och informerar om några butiker.

Att komma på idén att köpa löparskor i New York kan säkert komma fram av olika anledningar, till exempel att det är billigare, utbudet bättre och det är kul att shoppa när man är utomlands.

När det gäller priset så är det ju faktiskt så att det är billigare att gå in i en butik i New York och köpa en löparsko jämfört med att köpa samma sko i butik i Sverige. Och visst är det trevligt att få samma produkt till ett bättre pris, vilket gör att man antingen sparar mellanskillnaden eller känner att man vill slå till på ett par extra skor.

Utbudet då? Ja, enligt mig är det verkligen här skon klämmer om jag får vara lite vitsig. Jag tycker inte utbudet är så bra som man kan förvänta sig i New York. Jag tycker till exempel att Runners Store och Löplabbet i Sverige har ett förhållandevis bra sortiment jämfört med många butiker i New York. Många av de sportaffärer/löparaffärer jag varit inne i har ett ganska brett sortiment vad gäller antal och olika märken, men det innebär i de flesta fall att de inte har speciellt detaljerat sortiment inom varje märke. Jag tycker också det verkar som personalens kännedom om olika modeller bara sträcker sig till de modeller de själva säljer, vilket är synd men också förståeligt.

Har du hittat den modell du vill ha i butik i Sverige eller i webbshop kan det faktiskt vara en bra idé att slå till hemma och inte sätta för stort hopp till butikerna i New York. New York är också en stor stad och det tar tid att åka omkring och leta efter rätt modell i rätt färg och i rätt storlek. När du är i New York kanske du egentligen har annat du vill lägga tiden på.

Jag kommer ihåg att jag tidigare frågat en löparskosäljare på Paragon Sports i New York om specifika modeller och jag tyckte lite att ska de finnas någonstans borde de ju finnas i New York. Hans svar till mig var att jag skulle surfa runt och kolla i webbshopar för det finns så otroligt många märken och så otroligt många modeller att de inte har en chans att ta en specialmodeller utan får hålla sig till de standardmodeller som säljer bäst. Det är alltså webbshoppar som gäller.

Men om du ändå vill passa på att kolla in i lite olika butiker när du är i New York så listar jag några olika utan någon som helst inbördes rangordning:

Adidas, Broadway /Houston (bara adidas men inget jätteutbud på löparskor)

”Namnlös” 14:e gatan 34 East (”allmän” löparbutik med okej utbud)

Jack Rabbit (tror jag den heter) 14:e gatan 42 West (löparbutik med okej utbud)

Paragon Sports, Broadway / 18:e gatan (stor sportaffär med ganska bra utbud på löparskor)

New Balance, 5 Avenyn / 20-21:e gatan (bara New Balance, mest skor, mindre kläder)

City Sports, 5 Avenyn / 36:e gatan (ganska stor sportaffär med okej utbud)

Asics, 42:a gatan vid 6:e Avenyn (liten butik med bara Asics, men helt okej sortiment)

”Namnlös”, i köpcentret vid Columbus Circle 8 Avenyn 60:e gatan (”allmän” löparbutik med okej utbud)

Super Runners Shop, 7 Avenyn 50:e gatan (liten löpbutik med okej utbud)

Niketown, Trump Tower 5 Avenyn 55-56:e gatan (stor butik med bara Nikeprylar och bra med löpning)

Jag har använt ett par adidas adizero hagio som sneakers och de får uppmärksamhet. Folk på gatan tittar och ger kommentarer. Till och med folk som jobbar i löparbutiker tittar, pekar och frågar. Jag har inte sett dessa i någon butik i New York.

Share Button