Det är onsdag idag och det har alltså gått drygt 2 dygn sen jag kom i mål i måndags efter lunch. Men denna gången verkar återhämtningen ta tid. Och jag har funderat lite kring just det;

Hur fungerar återhämtningen beroende på väder, prestation, hur man tagit ut sig osv?

I mina bästa marathonlopp (med sluttid under 3 timmar) är jag oftast förhållandevis pigg efteråt och även musklerna brukar återhämta sig ganska bra. Men de gånger jag inte gör något bra marathonlopp (med sluttid över 3 timmar) brukar jag vara mer sliten och också känna mer i kroppen dagarna efteråt. Och den här gången följer minst sagt min egen lilla regel, att ju sämre sluttid (längre löptid) ger mer kramper och ondare muskler under längre återhämtningstid. Skulle man inte istället kunna tänka att ett lugnare tempo i värme ger mjukare muskler och därmed snabbare återhämtning? Eller är det så att när det går riktigt bra tar man inte ut sig lika mycket som när det går riktigt dåligt?

Vad är det egentligen som sliter på kroppen som gör att det känns flera dagar efteråt?

Det kanske inte finns någon exakt vetenskap på frågan, men det skulle vara intressant att höra vad ni andra tror eller brukar tänka i frågan.

Share Button