Återhämtning tar tid

Det är onsdag idag och det har alltså gått drygt 2 dygn sen jag kom i mål i måndags efter lunch. Men denna gången verkar återhämtningen ta tid. Och jag har funderat lite kring just det;

Hur fungerar återhämtningen beroende på väder, prestation, hur man tagit ut sig osv?

I mina bästa marathonlopp (med sluttid under 3 timmar) är jag oftast förhållandevis pigg efteråt och även musklerna brukar återhämta sig ganska bra. Men de gånger jag inte gör något bra marathonlopp (med sluttid över 3 timmar) brukar jag vara mer sliten och också känna mer i kroppen dagarna efteråt. Och den här gången följer minst sagt min egen lilla regel, att ju sämre sluttid (längre löptid) ger mer kramper och ondare muskler under längre återhämtningstid. Skulle man inte istället kunna tänka att ett lugnare tempo i värme ger mjukare muskler och därmed snabbare återhämtning? Eller är det så att när det går riktigt bra tar man inte ut sig lika mycket som när det går riktigt dåligt?

Vad är det egentligen som sliter på kroppen som gör att det känns flera dagar efteråt?

Det kanske inte finns någon exakt vetenskap på frågan, men det skulle vara intressant att höra vad ni andra tror eller brukar tänka i frågan.

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

6 kommentarer

 1. Troligtvis pga av att du tommde din kropp pa allt du hade, blev utsatt for uttorkning/kramp etc. Vet ej hur du fyllde pa med energi direkt efter loppet etc. Igen det var ett lopp under extrema forhallnaden. Jag var direkt inte sliten efter, men jag tog salt och potasium tabletter genom hela loppet samt att jag valde att springa med tva flaskor hela tiden, tror det blev min raddning i slutet (inte att forglomma Kenths peppning mellan mile 10-15 dar jag hade min varsta dipp). Benen ar lite slitna fortfarande men inte direkt varre an andra lopp for mig….

 2. Min erfarenhet är det tar längre tid att återhämta sig när det varit varmt och man sprungit uttorkad under ett lopp (eller träningspass för den delen). Verkar som musklerna tar mer stryk då.

 3. Tänker på en annan sak gällande återhämtning. Jag som tränar ca 6 mil i veckan. Behöver jag köra återhämtningspass eller är det bättre med en dags helvila? Fyller mellanmjölkspassen någon funktion mer än att de är trevliga?

 4. Min erfarenhet var lik din. Jag har också återhämtat mig snabbare-bättre när jag sprungit runt 3 timmar än i måndags när jag sprang på 3.38. Vet inte riktigt varför det är så. I allmänhet är det väl orsakat av små skador-bristningar i muskler, jag skulle väl spekulera att ’integralen’ av tid och ansträngningsnivå är avgörande.

  Jag tror faktiskt inte jag var särskilt dehydrated i måndags så jag tror inte det var orsaken för min del. Däremot hade jag säkert rejält förhöjd kroppstemperatur.

 5. Stefan: Coolt att du repade dig så bra både under loppet och efteråt. Tänkte en del på om du hade det som jag, men som tur var klarade du dig bättre.

  Anders: Jag tycker nog att mina lår har haft det värre än vanligt. Sen kanske vaderna och magen klarat sig något bättre. Men visst,definitivt mer sliten generellt i detta förhållande.

  Mikael: Ingen aning!

  Tor: Jag tror din integral kan komma ganska nära det jag också tror på. Så framöver springer vi sub 3 på lätta ben va!? :)

  Mia: Okej, skorna ska alltså upp på hyllan eller låsas in på vinden! ;)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *