Nu har vi kommit till en detalj som jag inte är så bra på, nämligen taktik. Okej, jag kan säkert vara bra på att hålla mig till en planerad plan med utgångsfart och allt det där, men då är det med ett fokus på att det ska ge ett bra resultat jag är nöjd med. Men nu har vi en ny detalj att ta hänsyn till, värmen.

Prognosen säger runt 20 grader vid start och 30 grader lite senare under loppet. Detta innebär tyvärr att möjligheten att springa på de tider man egentligen har i kroppen blir klart mindre. Och hur anpassar man målsättningen och taktiken efter väderförhållanden? Om man vet att träningen har varit för dålig eller om formen är kass, då kanske man inte kan förvänta sig att springa i närheten av sitt pers, men att sänka målsättningen på grund av vädret, hur gör man det?

Jag brukar säga att jag klarar av värmen ganska bra, men det är nog bara något jag hittat på. För jag tycker det är roligare med sol och värme än regn och kyla, både för mig själv och för publiken. Men den enda riktiga erfarenheten jag kommer ihåg från het mara är från Båstad Marathon för 2 år sedan och den hettan var jag inte i närheten av att klara av. Det blev min klart sämsta marathontid, nästan en timme över mitt personliga rekord.

Men trots detta är min hittills enda taktik att jag hoppas på att vädret inte blir så varmt som prognosen säger och att jag trots allt klarar av värmen ganska bra. Okej, jag vet att jag ska ta det lugnt i backarna runt Heartbreak Hill, men det skulle jag göra oavsett väder. Dessa backar förresten, jag har varit tvungen att omvärdera lite. På banprofilen ser det ut som fyra backar mellan ca 25 och 32 km och att det är ganska platt mellan backarna. På mässan idag tittade jag på en film där man fick se banan från en bil och jag tyckte snarare att det såg ut som mindre branta backar mellan backarna och inte att det var plant direkt. Att kunna återhämta sig lite mellan backarna kan alltså bli svårt och desto viktigare att inte springa för fort mellan 25 och 32 km, för det är trots allt en mil kvar efter dessa backar.

Jag påminner mig själv hur trött jag blev i backarna förra året!

Share Button