Det finns önskemål om att jag ska skriva ett blogginlägg om nedtrappning inför lopp. Alltså lite tankar kring hur man bör lätta på träningen inför ett lopp man vill prestera bra i. Detta är, precis som mycket annat, ingen exakt vetenskap utan vad som är bäst är säkert individuellt och också vad man själv tror på.

Det finns naturligtvis anledning att lätta på träningen och kanske försöka formtoppa den lite på alla möjliga distanser. Men jag tänkte i detta inlägg fokusera på nedtrappning inför ett marathon. Hur mycket man behöver trappa ner tror jag också bero på vilken veckomängd man brukar ligga på vilket också kan vara nära förknippat med förväntad sluttid i loppet.

Jag tycker inte detta ämne brukar diskuteras så mycket i detalj, mer än att man just ska lätta på träningen. Ibland hör man talas om nedtrappning sista tre veckorna. Men det förespråkas också en halvmara på tävling två veckor innan det aktuella marathonloppet, vilket kanske är lite motsägelsefullt. Och hur är det med långpasset då, ska de kortas ner eller styrkas sista veckorna? Även här har jag hört både ock, dvs att man bör korta ner långpasset successivt sista veckorna och kanske köra sista medellånga långpasset två veckor före marathonloppet, men det finns också de som tycker att man ska köra på med långpasset som vanligt för att kroppen är van vid det och ska få sitt långpass. Som sagt, det är säkert individuellt och jag tror det är viktigt att man själv tror på det upplägg man själv väljer. Jag själv har inga problem att springa ett långpass 10 dagar före marathonloppet, men det får gärna gå lugnt och utan fartökning.

När det gäller mer tempoliknande pass så vet jag egentligen inte vad folk brukar säga. Men jag själv tycker att progressiva pass är bra och att intervallpassen blir kortare och intensivare ju närmre loppet man kommer. Men jag har lärt mig att det är smartare och skonsammare att inte gå upp för högt i tempo utan istället korta ner vilan.

Sen tycker jag att den gamla klyschan ”vila sig i form” inte är så dålig. För när det väl är dags ska kroppen vara utvilad, eventuella krämpor ska ha försvunnit och man ska vara sugen på att springa. Jag tror också det är större risk att försämra läget sista veckorna (med tanke på skaderisken) än att förbättra läget. Den viktiga marathonträningen gör man inte sista tre veckorna utan den är gjord sedan tidigare.

Hur ser ni andra på det här med nedtrappning inför ett marathonlopp?

Share Button