Ta hissen och bli bättre!

Jag har faktiskt en tanke med detta blogginlägg, nu ska vi bara se om jag lyckas förmedla min tanke genom skärmen så att den går att förstå.

Ibland hör man talas om begreppet ”vardagsmotion” och man kan ju undra vad det egentligen innebär? Jag har fått för mig att det kanske är något i stil med att man kan passa på att ta trapporna istället för hissen, cykla istället för att ta bilen, osv. Och visst, jag kan tänka mig att det kan vara en bra idé för de som inte tränar så mycket eller inte tränar alls. Men hur är det då med oss som faktiskt tränar en hel del, behöver vi också samma typ av vardagsmotion? Jag skulle nog säga ”nej tack”. För vad händer om jag cyklar istället för åker, går uppför trappan istället för att ta hissen, osv.? Jo, jag blir småtrött och gör av med fler kalorier än vad jag hade gjort om jag åkt bil, hiss, mm. Energin som vardagsmotion tar vill ju jag ha till min träning!

Jag försöker med en parallell till. I träningssammanhang är det kanske inte ovanligt att man tidigare sprang liknande runda i liknande fart varje gång. Nu har vi blivit bättre på att variera oss och till exempel springer vi mer långpass och mer intervaller. Om man då funderar lite på vilken fart man ska hålla i olika pass så är det säkert alltid en het fråga. Men det är nog inte ovanligt att långpassen går lite fortare än de behöver vilket kanske innebär att de sliter lite onödigt mycket. Man brukar ibland säga något i stil med att man ska ta det så lugnt på långpassen när det viktigaste är tiden man är ute och inte farten. Och detta i kombination med att det ju är på de snabba kvalitetspassen man ska orka springa fort. Alltså, spring så långsamt på långpassen att du är utvilad och orkar springa så fort som du har tänkt på kvalitetspassen. Och ska vi hårddra detta innebär det ju också att vi ska ta det lugnt med det mesta så att vi kan göra bästa möjliga insats när den som bäst behövs. Innebär detta att vi ska låta bli vardagsmotionen för att på så sätt ha större chans att orka med våra tuffa kvalitetspass? Ja, kanske det. Jag hör ganska ofta hur mycket elitidrottarna sover och vilar mellan passen, så varför borde vi då inte göra detsamma?

Jag brukar säga att jag är en väldigt lat marathonlöpare, men jag kanske bara är grymt bra på att samla energi och krafter till träning och tävling! :)

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

9 kommentarer

 1. Jag förstår dig precis. Jag har haft samma tanke med alla (inkl. jag själv då och då) som transportlöper till och från jobbet flera dagar i veckan. Är det verkligen så smart ur träningssynpunkt om man inte springer i ett tempo som kan räknas som ett kvailtativt träningspass? Jag är inte så säker på det… Tack för att du väckte tanken igen, jag ska dra den ett varv till!

 2. Det där har jag också tänkt på några gånger! Framförallt när man har vilodag och faktiskt behöver all vila man kan få efter några dagar med tuffa träningspass… då ska man väl VILA, inte hålla på och springa i trappor ”i onödan”? ;)

 3. Helena: Jag tror att det inte behöver vara fel att springa till och från jobbet. Jag tror det viktiga är att många träningspass har ett syfte och verkligen skiljer sig från varandra, så att långpass blir långpass och att intervallpass blir intervallpass. Det här inlägget handlade också om andra jobbigheter, utanför löpningen…

  Vilma: Precis, vi kanske skulle inför något i stil med ”Våga vila!” :)

 4. Det där med vila är svårt, jag är t.ex alltid programerad att ta trappor om det finns och som igår när jag vilade var jag ändå tvungen att ta mig från aktivitetens punkt A till B – jag går och det blir ca 8 km snabb promenix. Vad gör folk på vilodagar? ligger i soffan?

 5. Pilla: Låter inte bra det där. Jag tror vi måste hitta på något så att vi bestämmer att 1-2 dagar i veckan gör vi ingen vardagsmotion alls! :)

 6. BRA där Kenth! Jag som hatar vardagsmotion håller med väldigt mycket. Det kanske är min lathet som gör att jag orkar ta i så hårt när jag väl tränar?! Tacka vetja bilen, 3 våningar med trappor flera gånger dagligen och gå till och från bilen räcker gott och väl som vardagsmotion för min del, haha. :)

 7. Tror ni verkligen att det har någon negativ påverkan om ni går i trappor? Det är en ytterst marginell aktivitet jämfört med att springa 5, 10 eller 25 km. Kanske är det jag som inte förstår att ni bara är ironiska?

 8. Marcus: Haha, bra fråga faktiskt! Min tanke var nog från början att vi som tränar på ganska bra inte är de som egentligen är i behov av det man brukar kalla vardagsmotion, det finns det andra som är mer i behov av. Sen kom det kanske in en tanke/fundering på det här med att göra så lite som möjligt för att kunna prestera på max. Har t ex hört att Norrthug sover väldigt mycket och gör väldigt lite.

 9. roligt och bra tänkt inlägg!! Tror nog helt rätt att det är rätt tanke för de som tränar extremt mkt.. men för vanliga svenssons.. hejja vardagsmotion!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *