Jag har faktiskt en tanke med detta blogginlägg, nu ska vi bara se om jag lyckas förmedla min tanke genom skärmen så att den går att förstå.

Ibland hör man talas om begreppet ”vardagsmotion” och man kan ju undra vad det egentligen innebär? Jag har fått för mig att det kanske är något i stil med att man kan passa på att ta trapporna istället för hissen, cykla istället för att ta bilen, osv. Och visst, jag kan tänka mig att det kan vara en bra idé för de som inte tränar så mycket eller inte tränar alls. Men hur är det då med oss som faktiskt tränar en hel del, behöver vi också samma typ av vardagsmotion? Jag skulle nog säga ”nej tack”. För vad händer om jag cyklar istället för åker, går uppför trappan istället för att ta hissen, osv.? Jo, jag blir småtrött och gör av med fler kalorier än vad jag hade gjort om jag åkt bil, hiss, mm. Energin som vardagsmotion tar vill ju jag ha till min träning!

Jag försöker med en parallell till. I träningssammanhang är det kanske inte ovanligt att man tidigare sprang liknande runda i liknande fart varje gång. Nu har vi blivit bättre på att variera oss och till exempel springer vi mer långpass och mer intervaller. Om man då funderar lite på vilken fart man ska hålla i olika pass så är det säkert alltid en het fråga. Men det är nog inte ovanligt att långpassen går lite fortare än de behöver vilket kanske innebär att de sliter lite onödigt mycket. Man brukar ibland säga något i stil med att man ska ta det så lugnt på långpassen när det viktigaste är tiden man är ute och inte farten. Och detta i kombination med att det ju är på de snabba kvalitetspassen man ska orka springa fort. Alltså, spring så långsamt på långpassen att du är utvilad och orkar springa så fort som du har tänkt på kvalitetspassen. Och ska vi hårddra detta innebär det ju också att vi ska ta det lugnt med det mesta så att vi kan göra bästa möjliga insats när den som bäst behövs. Innebär detta att vi ska låta bli vardagsmotionen för att på så sätt ha större chans att orka med våra tuffa kvalitetspass? Ja, kanske det. Jag hör ganska ofta hur mycket elitidrottarna sover och vilar mellan passen, så varför borde vi då inte göra detsamma?

Jag brukar säga att jag är en väldigt lat marathonlöpare, men jag kanske bara är grymt bra på att samla energi och krafter till träning och tävling! :)

Share Button