Jag vet hur det känns att inte ha sprungit så mycket under vintern och känna att när våren är på väg är det dags att komma igång. På senare år har jag blivit bättre på att springa även under vintern, men tidigare hade jag alltid en utmaning med att komma igång under mars månad. Det är så tydligt vilken månad vi är inne i, är det februari kan det kännas lugnt och långt kvar till vårens lopp, men när vi är inne i mars känns det helt plötsligt som lite panik. Ofta hade jag mitt första lopp i maj eller i värsta fall i april. Det hände till och med att jag fick panikträna ett par veckor i mars för att känna att jag skulle kunna åka på träningsläger under påsken. Man vill ju inte komma otränad till ett träningsläger…

Men även om jag tränar bättre under vintern har jag kvar samma känsla nu under tidig vår, jag måste komma upp i tillräckligt bra form innan loppen börjar. Och nu räknar jag inte längre hur många månader det är kvar, utan veckor. Men jag har en bestämd åsikt om att jag kan lyckas tillräckligt bra. Och för mig är lösningen en liten rivstart. Okej, man kan tycka att man inte ska träna för mycket eller springa för mycket, men för mig innebär olika typer av löpning flera dagar i rad en form av rivstart, ett sätt att boosta mig själv och komma igång. Jag behöver känna att jag faktiskt kan springa ett bra långpass, att jag faktiskt klarar av vissa intervaller. Det ger mig ett litet självförtroende och en ytterligare morot till att genomföra fler bra långpass och intervallpass.

Så har du lite svårt att komma igång med din löpträning på ett sätt som du faktiskt vill, så är mitt tips att nästan tvinga dig till löpträning tillräckligt många pass under en veckas tid. Då tycker jag att chansen är större att du snabbare kommer igång och att löpträningen känns bra än om du segar dig igång under flera veckors tid. Men glöm inte att lyssna på kroppens eventuella varningssignaler. För du ska naturligtvis inte träna mer än vad kroppen tål.

Share Button