Jag är i Åre förhållandevis ofta och eftersom jag även bott där tidigare räknar jag det till ”ett av mina hem i världen”. När jag bodde i Åre jobbade jag inom SkiStar och helt naturligt är det också SkiStar som många i någon form kommer i kontakt med under sin vistelse i Åre. I helgen som gick var vi några som var i Åre i ett samarbete med just SkiStar där vi ombads testa lite av varje. Det märktes därför tydligt hur vi fick ett annat fokus än vad vi brukar ha när vi är i Åre.

Kvällsskidåkning erbjuds vissa dagar i vissa backar en bit in på säsongen. Och kvällsskidåkning är något som jag tycker är klart underskattat. Det är mellan 18.00 och 20.00 och hänger man på låset får man ofta riktigt bra nypistad backe första timmen. I vanliga fall brukar det vara lite svårt att komma upp så tidigt som krävs för att få samma nypistad backe på morgonen. En annan positiv detalj med kvällsskidåkning är att belysningen i Gästrappet (som är den backen jag åker kvällsskidåkning i) är så fantastiskt bra. Många säger att ljuset är bättre på kvällen än på dagen och jag är nästan beredd att hålla med om det. Det negativa med kvällsskidåkningen i Gästrappet är att Olympiacaféet inte har öppet. Det hade varit kanon med en lite kvällsfika.

MySkiStar är en applikation som är utvecklad för att vi som skidåkare ska få en massa olika information om vår åkning. Att man kan få reda på antal höjdmeter, antal liftar och annat sådant basic man har genomfört olika dagar är kanske något man mest drivs av i början. Men att man kan jämföra med sina kompisar gör det lite mer kul. Och man kan också samla pins där man kan få pins för en massa olika uppnådda mål, som till exempel 2000 höjdmeter på en timme eller 3000 höjdmeter på en dag. En del pins har också kul namn som Burning legs och Speedy Gonzales. Detta skulle kunna utvecklas ännu mer så att man får fler pins ju fler olika liftar man åkt i och kanske om man åker i vissa liftar i olika områden under samma dag. Detta skulle uppmana till att fler skulle testa nya områden och nya liftar och förhoppningsvis skulle det också kunna innebära att köerna sprider ut sig på fler liftar. Att jaga olika pins skulle kunna bli en liten morot som för mig skulle kännas roligare än att bara jaga höjdmeter i en och samma lift. Problemet skulle kunna vara att det är svårt att nå de pins som innebär att man måste upp på toppen eftersom toppen tyvärr är stängd lite för ofta, speciellt första delen av säsongen.

Som nygammal längdskidåkare vill jag också slå ett slag för längdskidåkningen i Björnen. Det känns som jag hittat tillbaka detta och det känns kul. Och det går utmärkt att kombinera med utförsåkningen eftersom det finns bra elljusspår på 3 och 5 kilometer. Och jag hoppas att det är bra träning. Eller, att det är bra träning vet jag väl egentligen men jag hoppas att det är träning som även ger löpningen något positivt. Trots att jag nu gillar det här med längdskidåkning så var det faktiskt en riktig slump att jag började åka lite denna säsongen. Anledningen är några klubbkompisar från IF Linnéa som gjorde att jag anmälde mig till Öppet Spår som går nu på söndag. 6 dagar kvar till ”examen” alltså.

Share Button