adidas adizero adios 2 – utvärdering

En del av er vet säkert att jag gillar adizero adios sedan tidigare och en del av er har säkert också sprungit i den eller hört talas om den. Men även om jag nu har en positiv inställning till skon ska jag försöka ge en objektiv bild av hur jag tycker adios 2 är, inte minst i förhållande till föregångaren adios.

Varför heter den adios 2 undrar kanske någon. Ja, det kan man undra, för det har ju funnits i flera färger tidigare. Men det är väl som så att inga direkta förändringar, mer än färgen då, har gjorts mellan de olika släppen av ny färg på skorna. Men nu har man gjort tydliga förändringar i skon och därav det nya namnet adios 2.

För mig har adios varit en lätt och flexibel tränings- och tävlingssko som jag gärna kunde sprungit mer i än vad jag gjort. Det finns två anledningar till att jag inte har sprungit mer i den:

1. Jag har fler bra skor att springa i.

2. Den kanske ser lite tunn och ostabil ut och känns för lätt för att man ska ”våga” ha den på alla möjliga vanliga träningar.

Jag tror adios har passat mig väldigt bra eftersom jag är lätt i kroppen och förhoppningsvis har ett lätt löpsteg. Detta gör också att jag kanske skulle kunnat springa mer i adios än vad jag gjort. Samtidigt är det kul och spara ”det bästa” till tävling, så att det känns lite extra!

Nu när adidas skulle göra om adiosen lite var vi nog många som undrade hur det skulle gå. Dels visste vi tidigt att det skulle komma en adios 2 vilket gjorde att vi också drog slutsatsen att den skulle göras om lite. Men varför förändra något som är så bra, något som så många är så nöjda med? Vad kommer löparnas reflektion på detta att bli? Jag har testat och bildat mig min egen uppfattning.

adidas adizero adios

adidas adizero adios 2

adios 2 är förändrad på två sätt jämfört med adios. Dels är den stabilare runt hälen och dels är den stabilare undertill mot framfoten och har ett gummi från Continental som ska förbättra fästet i frånskjutet, framförallt på våt asfalt. Vad innebär då detta för mitt och andras användande av adios 2? Ja, detta gör att det blir lätt att använda adios 2 till alla möjliga träningspass. Kunde man det med adios kan man det absolut med adios 2. Har något blivit sämre? Jag kan tänka mig att adios 2 kanske tar ett steg tillbaka från den absoluta fronten av tävlingsskor, inte för att den behöver det utan för att vi löpare ständigt vill ha något nytt och nu finns det tydliga utmanare till adios 2 inom adizerofamiljen. Skorna jag tänker på är naturligtvis adizero feather och adizero hagio. Vikten på adios 2, feather och hagio är 210 gram, 190 gram och 170 gram (Men US 9).

adizero feather, 190 gram (Men US 9)

adizero hagio, 170 gram (Men US 9)

Så jag tycker att adios 2 har blivit en mer komplett löparsko samtidigt som den kanske tappar lite toppkänsla med tanke på att det numera finns andra lättare alternativ inom adizerofamiljen. Men det är fortfarande så att jag tycker att adios 2 är en underbart skön sko och skulle jag bara få springa med en enda sko skulle det troligtvis bli adios 2, eller kanske adidas marathon 10.

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

9 kommentarer

 1. Aha så det är Adios 2 som gäller framöver. Tänk att jag gillar den här typen av inlägg… dojjor liksom :-).

 2. Jag älskar adios, den gamla har inte provat den nya. Skulle helst vilja springa alla pass i den men vågar inte riktigt på långa pass. Nu blir jag nyfiken på de nya modellerna. Letar efter en sko för mängdträning som är lite stabilare.

 3. Tror inte Hagio och Feather ar nagora utmanare till Adios2, Hagio ar for kortare distanser och Feather har direkt inte fatt nagot grepp om och hur placera den. Feather verkar inte fatt ett varmt mottagande direkt och nu kommer Adidas med en lattare variant av Feather kallad Rush. Enligt mig sa ar Adios och Adios 2 de enda skorna som lampare sig till en full marathon i Adizero familjen aven om Mutai anvande Feather i NYC….

 4. Carina: Nja, visst kan adios 2 vara bra framöver, men det är inget fel på adios heller. Kul att du gillar ”riktiga” dojjinlägg! :)

  Malin: Visst är det svårt att släppa adios, men jag förstår hur du menar. Vill du hålla dig till adizerofamiljen kanske boston 3 kan vara något. Annars tycker jag adidas marathon 10 är hur bra som helst till de flesta pass.

  Stefan: hagio är troligtvis för kortare distanser än marathon, men även adios 2 kan användas till kortare distanser, det finns annat än marathon! :) Jag tror många kan gilla feather, men visst kan det vara lite svårt att placera den bland andra skor, men så är det nog med många modeller. Jag tror också att folk är väldigt olika och en del har ett par skor och en del har många par skor, vilket gör att jag kan tänka mig att folk springer marathon i både feather, adios, boston och tempo. Men detta var inget inlägg om skor för just marathon.

 5. Jag har tränat med mina adios 150-200K och sulorna är väldigt slitna just framme under stortårna. Dom små svarta piggarna är helt borta och det oreanga under är nästan borta också. Jag tycker ett par skor ska hålla längre (i alla fall 500K) men det är kanske fel att använda ”racers” till träning? Hur länge håller era adios? Tror ni adios 2 är mer slitstarka med det nya Continentalgummit där framme? Funderar på Boston 3 kan vara nåt.

 6. Det ser ut som Boston 3 har förstärkt sula och grepp på insidan. Utsidan skulle behöva den förstärkningen eftersom (jag i alla fall) springer mer på utsidan av foten. Gillar inte spåret bak i hälen (formotion) där det gärna fastnar stenar och lera. (antar att det fungerar på samma sätt som på mina gamla Supernova)

 7. Marcus: Nu är ju detta ett något äldre inlägg men jag hoppas du ser min kommentar här ändå. Jag tycker också att ett par skor ska hålla mer är 15-20 mil, i alla fall den här typen av skor vi pratar om. Jag tycker inte heller att adios är sådana extrema racers som gör att de inte ska klara mer än 15-20 mil. Jag gissar att du har de orange adios från i somras eller nåt sånt. Den typen av sula med piggar blir ju mer utsatt. adios 2 har ju inte samma sula och därmed inte heller några piggar längst fram, så de borde klara sig bättre och sen har de ju som du säger också Continentalgummi.

  Jag tycker nya boston 3 är en helt okej sko, bättre än en tidigare bostonmodell jag hade för ett par år sedan. Men än så länge har jag inte riktigt fått den där efterlängtade ”perfekta” känslan i mina boston 3, men jag har också höga krav. Det är en bra sko och jag kommer säkert springa en hel del i dem, men skulle jag leta efter och bara ha en mängdsko från adidas skulle jag välja adidas marathon 10 (finns bland annat i adidasbutiken i Stockholm, eller på webshopen runningwarehouse). Så har du möjlighet så testa gärna ett par marathon 10.

 8. Fick precis hem ett nytt par Adios 2 som ser ut att tåla betydligt fler mil. Som du skriver verkar den mer ”vanlig” sko. Nästa par blir kanske marathon 10, eller har det dykt upp nåt annat man vill testa ;) Jag har köpt från startfitness.co.uk som är inom EU vilket gör att man inte riskerar extra tull. När man beställer från US, hur mycket tull får man räkna med då? är det varje gång eller bara ibland?

 9. Marcus: Kul med nya adios 2 och som du ser är skon lite bättre längst fram undertill jämfört med de du haft tidigare. Nu har jag sprungit lite mer i boston 3 och den är bra, men det är marathon 10 också. Båda dessa är typ neutrala, medan adizero tempo har lite pronationsskydd men annars är i samma distanskategori som boston 3. Jag tror att det alltid tillkommer tull och annat från US, men hur mycket kan jag inte säga. För 1-2 år sedan stod det i tidningen Runners World hur man skulle räkna för att se vad priset verkligen blev. Kolla på deras hemsida om du kan hitta det. Men lite billigare än i Sverige blir det ändå. Jag beställde en gång 3 par skor och en långärmad tröja. Priset blev ungefär som de 3 skorna i Sverige och jag fick tröjan på köpet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *