Idag stod det revansch på schemat. Idag hoppades jag att ledarna inte skulle dra oss ut på is under fötterna. Och jag får vara nöjd, under fötterna var både slask, modd och snö, men ren is klarade vi oss ifrån. Strax innan klockan 10 samlades, som vanligt tror jag, ett stort gäng på Stockholm Stadion för att tillsammans köra dagens långpass som ska hjälpa oss nå våra mål i sommar.

Vår grupp, med mål att springa maran under 3 timmar, skulle springa 24 km med fartökning. Den normala farten skulle gå i 4.40-4.45 vilket kändes helt okej. En fartökning några kilometer på det skulle förhoppningsvis också funka.Vi var nog runt 10 pers plus ledare i gruppen, men en del grupper är betydlig större än så.

Det kändes lite småjobbigt till en början och ganska så snart kände jag att jag var för varmt klädd. Efter några kilometer tog jag till och med av mig vantarna. Vi höll en okej fart runt 4.40 och det var bara ett fåtal kilometrar som gick fortare än 4.35 min/km. Den småjobbiga känslan försvann nog inte riktigt, men jag blev van vid den. Milen passerade på runt 47 minuter och jag tänkte inte så mycket, ville bara kunna hänga med och tuffa vidare. Vid 15 km tog vi ett litet minibrejk för lite info om fartökningen. Tanken var att vi under 15-20 minuter skulle öka farten till runt 4.20 och sen vända om, vilket gjorde att man hängde med så länge man ville och orkade, bra taktik. Första kilometern i fartökningen gick på 4.15, andra på 4.05 och tredje på 4.10 min/km. Efter dessa tre kilometrar i bättre fart var jag trött och sänkte farten lite innan jag fortsatte. Några minuter senare var det uppsamling och fartökningen för dagen var genomförd. Jag höll inte hela vägen, men var ganska nöjd med min fartleksinsats ändå. Därefter fortsatte långpasset sista kilometrarna tillbaka till stadion och jag tror distansen slutade på runt 24,5 km på 114 minuter, dvs runt 4.40 min/km i snitt.

Stretching efter långpasset

Share Button