Jag har fått frågan hur jag klär mig för vinterlöpning. Och jag tycker det är en högst relevant fråga som kanske inte heller är så lätt att besvara. Svårt att besvara kan det vara för att det finns så många åsikter i frågan och det beror på om man är varm eller frusen av sig och om man ska springa ett kort pass eller vara ute länge och naturligtvis hur kallt det är ute. Men eftersom jag fått frågan ska jag berätta lite hur jag tänker och har lärt mig i samband med att jag ibland säljer kläder från Craft. Med tanke på mitt samarbete med Craft är det naturligt att jag pratar om deras kläder, men det kan ju anpassa till andra märken.

Som sagt är ju hur kallt det verkligen är ute och om man är frusen eller varm av sig väldigt väsentligt i frågan. Jag är frusen av mig och gillar inte att frysa. Men jag tycker också det är viktigt att tänka på vilka kroppsdelar man tycker är mest utsatta. Jag börjar nerifrån:

Fötterna: Jag tänker inte gå in på skorna, för där har nog många redan sina egna favoriter. Men när det gäller sockarna så är det skillnad på sockar och sockar. Förutom att man ska hitta en modell som man gillar så finns det också sockar som är olika varma. Jag har sprungit en del (och även åkt längdskidor) med en varmare modell av sockar från Craft och jag gillar det skarpt. De är så sköna att de lätt blir att man vill ha dem alltid. Så blev det i Åre under jul och nyår.

Benen: När det gäller benen finns det två olika val. Frågan är om man tycker att man behöver ett underställ eller inte. Underställ går under termen ”lager 1” och ska användas vid behov. Jag tycker att det bästa är om jag slipper använda underställ och klarar mig med något ”lager 3” plagg, ytterplagg. Jag gillar inte att springa ute i tighta tights ute på vintern, så jag vill gärna ha ett ytterplagg som sitter lite lösare. Använder jag ett par lösare byxor får jag också lättare plats med underställ om jag skulle behöva det. Jag har två olika par lösa tights jag gillar, framförallt de som heter Storm tights från Craft. De är underbart sköna och dessutom varma så man klarar sig med bara dem till ganska kallt väder. Andra fördelar med just dem är att de finns ofta i sportbutiker med bra sortiment och de kostar dessutom bara 700 kronor. Jag har haft många kunder som sagt att de haft dem tidigare och att de är så bra att 700 kronor är väldigt billigt. Det andra paret heter WP Stretch och är också väldigt sköna, vet dock inte vad de kostar, mina har ett par år på nacken. Båda dessa tights går alltså bra att ha utan något annat, samtidigt som de också är tillräckligt lösa för att jag lätt ska få plats med ett underställ om jag skulle behöva det. Jag åker även längdskidor i denna kombination på benen, vilket gör det ännu mer prisvärt, om man nu åker längdskidor alltså.

Craft Storm tights

Craft WP Stretch byxor

Överkropp: Jag använder ungefär samma tankesätt på överkroppen som på benen, men samtidigt är det också lite mer ”komplicerat”. Vi pratar i termer som ”lager 1, lager 2 och lager 3”. Lager 1 är en underställströja, lager 2 är en mellanlagertröja och lager 3 är ofta någon form av löparjacka eller liknande. Under vintern förutsätter jag att minst två lager krävs och då ska lager 1 och lager 3 användas, dvs en underställströja och en löparjacka. Ibland kan man kanske tycka att man vill ha en skön lager 2 tröja istället för en lager 1 tröja, men jag har lärt mig att man inte ska ha en lager 2 tröja utan lager 1 tröja. Lager 2 tröjan tar du om det är så kallt att du behöver ytterligare ett lager. Underställströjor finns i olika varma varianter och också med vindskydd, men det är såklart en smaksak. Jackan är också väldigt valfri, men naturligtvis ska den ju vara lätt och ledig och lagom varm för vädret för dagen. De namnen jag nämnde när jag pratade om tights finns även som jacka, dvs den varma Stormjackan och den som kallas WP Stretch. Men favoriten måste ändå vara den som kallas Craft Elite Run Pace Jacket. Jag har fått frågan var man kan köpa denna jacka, men jag tror dessvärre att den kan vara svår att hitta i butik i Sverige, jag har inte sett den i någon butik. Men jag har hittat den på ett par webshoppar, t ex Oslo Sportslager och Crafts tyska sida. Jag har inte handlat via dessa shoppar så jag vet dessvärre inte hur det är med frakt osv.

Craft Storm Jacket

Craft Elite Run Pace Jacket

Craft underställströja

Huvud: Mössa kan naturligtvis vara bra att ha när man springer på vintern. Det jag har märkt är att det faktiskt är lite olika beroende på hur varma mössorna är. Så ta inte bara vilken mössa som helst när du ska köpa ny mössa eller sticka ut på träningsrundan.

Vantar: Händerna fryser jag lätt om och tar gärna på ett par vantar som är tillräckligt varma. Och när det gäller just vantar så är det också lätt att ta av sig och hålla i händerna om man skulle bli obehagligt varm om händerna. Så jag tycker att det är lite likadant med vantar som med mössor, de är olika varma och det kan alltså finnas behov av mer än ett par vantar.

Share Button