Löpare eller längdåkare

Precis som när man springer finns det tid att fundera en del när man åker längdåkning. Och nu tycker jag att jag börjar åka ganska bra, jag har åkt ca 11 mil på jullovet, helt okej. Men med tanke på att man glider framåt och ibland till och med utan att staka, som i nerförsbackarna, tycker jag det är konstigt att jag springer fortare än jag åker skidor. Jag springer milen på strax under 40 minuter men jag kanske skulle åkt en mil längdåkning på ca 45 minuter om jag hade kämpat bra. Nu beror det naturligtvis på banprofil, men jag har åkt på något som säkert kan tolkas som generellt lagom jobbig.

De snabbaste löparna springer milen på 26-27 minuter och jag vet att de snabbaste längdåkarna åker snabbare än så. Vad innebär då detta? Går det generellt snabbare att åka längd än att springa? Och om det är så, vad innebär detta för mig? Är jag en bättre löpare än längdåkare? Ja, naturligtvis är jag det, men skulle man kunna säga detta lite generellt? Dvs att den gren av löpning och längdåkning som du gör snabbast är du också förhållandevis bättre i? Om jag t ex hade personligt rekord på 40 minuter på både löpning och längdåkning så skulle jag varit förhållandevis lika bra i båda grenarna?

Det här kanske blev en konstig fundering, för det kanske blir lite konstigt om vi börjar tänka i distansen 90 km, som Vasaloppet är. Där vinner de på ca 4 timmar, men ingen löpare i världen skulle vara i närheten av 4 timmar på 90 km. Men vi kan ju konstatera att det finns mycket att fundera på när man åker runt där ute i längdskidspåret.

Funderaren själv i egen hög person!

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

5 kommentarer

 1. Att du springer fortare än du åker skidor beror på att du är duktig på att springa och dålig på att åka skidor. Dvs du har sprungit mycket och åkt skidor litet.

  För att bli bra på att åka skidor måste man ägna många, många år åt att träna teknik. Man måste också träna upp en ordentlig bålstyrka och naturligtvis armstyrka. Att vara en tanig löpare är en fullständigt hopplös utgångspunkt för att bli en bra skidåkare.

  Det går generellt snabbare att åka skidor än att springa – om man har styrkan och tekniken. Marcus Hellner gör en platt mil löpning på c a 31 minuter, men han åker 1 mil på skidor på 21-21 minuter (i skate, naturligtvis beroende på banprofil, före, valla, struktur osv).

  Sen är skidor en materialsport som mer kan jämföras med cykel eller motorsport och det blir alltid svårt att jämföra med löpning.

 2. Tekniken gør massor! Jag springer ganska mycket och gør milen på strax under 45. Skulle nog kunna kapa ett par minuter med mer snabbhetstræning och mer tekniktræning. Jag åker inte speciellt mycket længdskidor per år men har i alla fall åkt lite grann næstan varje vinter sen jag var barn och jag har varit på några træningslæger dær jag fått hjælp med tekniken. Jag åker en mil på runt 40 minuter vid bra førhållanden. Jag anser mig inte vara bættre på længd æn på løpning, jag har bættre teknik men ær sæmre trænad før det. Precis som Kalle skriver tror jag att det generellt går snabbare att åka længd æn att springa.

 3. Kalle: Intressant Kalle och du har säkert rätt. Kul när andra sätter ord på mina tankar. Naturligt också med att det mycket beror på hur mycket man har sprungit och åkt skidor i sina dar.

  Karin: Jag tror också tekniken gör mycket. Men det är kul att det är så för själv så tycker jag att det går ganska bra, men jämfört med de som har bra teknik åker jag inte alls bra. :)

 4. Skidor är mkt mer en tekniksport än löpning. Själv är jag en medioker löpare som springer milen på 52. På skidor däremot går det undan i hyfsad fart och milen klarar jag på 38 min i normalföre. I snabbare före har jag åkt på 36. Skidor är också mer skonsamt samt att man kan hålla farten under längre tid än när man springer.

 5. Johnny: Intressant! Jag tror också du har rätt, både vad gäller teknik och att man kan hålla fart under längre tid. Men jag tycker ändå det är intressant att man själv kan tycka att det går jättebra och tror att tekniken sitter där, trots att den inte alls gör det. :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *